Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

En liten röd för säkrare jobb

Publicerad: 1 oktober 2012, 14:26

Under två veckor med början den 15 oktober kampanjar Arbetsmiljöverket för flitigare rapportering av tillbud på jobbet. Ett litet häfte med färdiga formulär ska underlätta.


Rapportering av tillbud blir ett sätt att kartlägga riskerna i arbetet. Med ökat medvetande om riskerna kan man förebygga olyckor. Kampanjen i oktober är en EU-kampanj under temat Samverkan.

– Det är stora skillnader i hur företagen registrerar tillbud och olyckor på arbetsplatserna. I byggsektorn dör mer än en person varje månad och på varje dödsfall går det många olyckor och tillbud, säger Ulf Strandberg, beteendevetare och handläggare på Arbetsmiljö­verket.

Byggindustrin mötte nyligen Ulf Strandberg på mässan Nordic safety expo i Stockholm.

Arbetsgivaren ansvarar för arbetsmiljön och ska se till att arbetsmiljöarbetet ingår naturligt i verksamheten. Ulf Strandberg framhåller vikten av ett systematiskt arbetsmiljöarbete, förkortat Sam.

Sam är en föreskrift som anger hur arbetsmiljöarbetet ska organiseras och bedrivas för att man ska kunna förebygga ohälsa. Det är alltså något som ska finnas på alla arbetsplatser.

På mindre företag kan de ansvariga tycka att det är svårt och krångligt.

– Men det behöver det inte vara, säger Ulf Strandberg. Det gäller bara att börja med en avgränsad del. En bra början är att undersöka arbetsplatsen för att hitta risker i arbetsmiljön. Att undersöka och identifiera risker kan man till exempel göra med hjälp av skyddsronder, checklistor, rapporterings­system, mätningar och intervjuer.

– Men ingen ska tro att man kan göra allt på en gång, bygg upp arbetet successivt. Så småningom ser och förstår man riskerna i arbetsmiljön och kan vidta rätt åtgärder, säger Ulf Strandberg.

Det är bäst att göra arbetet i bred samverkan mellan arbetsgivare och arbetstagare. Dessutom kan det behövas utbildningar för att man ska förstå alla aspekter i miljön som man ska ta hänsyn till, till exempel psyko­sociala risker. Allt detta är krav som framgår av Arbetsmiljöverkets föreskrifter. Men eftersom många företag inom byggsektorn har långt kvar innan de uppfyller kraven ser Arbetsmiljöverket sin roll inte bara som kontrollerande.

– Vi är tillsynsmyndighet men ska också vara hjälpande och stödjande. Inte minst tar vi fram information, verktyg och hjälpmedel som är lättåtkomliga på vår hemsida, säger Ulf Strandberg.

Avgörande för framgången är att ledningen prioriterar säkerhetsarbetet. Utan en ledning som skickar de rätta signalerna är det omöjligt att skapa ett fungerande arbets­miljöarbete, hur mycket någon enstaka eldsjäl än må kämpa.

– Sam är ett ledningssystem och ska vara en naturlig del i verksamheten på samma sätt som systemen för produktion, ekonomi, miljö och kvalité. Därför ska man integrera Sam med de andra systemen.

Ulf Strandberg understryker att ett bra säkerhets­arbete är lönsamt, både när gäller produktion och minskad sjukfrånvaro.

– Det är ett starkt argument när vi möter företagsledningar, säger Ulf Strandberg.

BJÖRN DICKSON - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.