Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Eniga arbetsgivare i syd håller emot höga lönekrav

Publicerad: 28 april 2011, 07:40

Låst läge mellan fack och arbetsgivare i Skåne. Sju projekt riskerar att försenas.


Byggnadsarbetarna på Skanskas sju Malmöprojekt där Byggnads ensidigt avslutade förhandlingarna för en månad sedan förlorar 4 000 kronor i månaden och mellan 20 000 och 30 000 kronor var i retroaktiv ersättning för fjolåret. Projekten går nu trögt och riskerar att försenas.

Skanska erbjöd sina anställda 31 500 kronor i månadslön. Byggnads krav ligger cirka 2 000 kronor högre.

Produktionstempot har nu sjunkit så mycket att Skanska överväger att sätta in underentreprenörer och bemanningsföretag för att hinna klart i tid, anser Johan Ellerstedt, Skanska. Sker det, kan det uppstå övertalighet för den egna personalen.

Även NCC har ett drygt halvdussin projekt i Malmö där förhandlingarna avslutats av Byggnads på samma sätt som för Skanska.

Samtidigt står arbetsgivarna inom bygg mer enade i de lokala lönebildningsfrågorna än på länge.

– Lönegrupperna inom BI har skapat samsyn mellan företagen om den nödvändiga kopplingen mellan ökad produktivitet och löneökningar, säger Sveriges Byggindustriers regionchef i Syd, Ingemar Legrell. I de regionala lönegrupperna ingår ett 20-tal företag. Byggnads kan inte splittra och spela ut företagen mot varandra som tidigare.

Efter Byggnads nej till Skanskas bud är lönen 27 500 kronor, vilket är den lönenivå som är fastställd närparterna inte är överens. Byggnads har alltså tackat nej till 31 500 och sänkt medlemmarnas lön med 4 000 kronor.

Bakgrunden till konflikten är en överenskommelse parterna träffade strax före julledigheterna.

På de berörda Skanskaprojekten ville lagbasarna att företaget skulle gå över till nybyggnadslistan enligt liknande modell som tillämpas av Peab i syd.

– I de lokala förhandlingarna kom vi överens om att göra om ackordunderlagen och tillämpa nybyggnadslistan, säger Johan Ellerstedt.

Ingemar Legrell, BI:s regionchef i Syd, gläder sig åt att också Malmö har fått ökad samordning mellan företagen när det gäller löneökningstakten inom bygg.

– Det centrala avtalet ger 2:65 kronor mer i timmen i år vilket motsvara cirka 1,7 procent. Byggnads krav på Skanska motsvarar 7-8 procents löneökning. Hur man än räknar saknar det helt stöd i avtalet, säger Ingemar Legrell.

Det är ett 20-tal byggföretag som ingår i BI:s lönegrupp i Malmö. Motsvarande grupper finns också i övriga regioner i syd.

– Jag tror att det lite har chockat Byggnads lokalt att vi på arbetsgivarsidan har lyckats ena oss på det här sättet. Tidigare har det alltid varit tvärtom, de som varit enade och våra medlemsföretag varit splittrade eller oeniga, säger Ingemar Legrell.

Han är mycket kritisk till hur Byggnads avdelning i Malmö försökte sätta tryck bakom sina lönekrav genom att dra in skyddsombuden. Byggnads har bestämt att skyddsombuden entledigas på platser där man har pågående lönetvister.
Byggavtalet kräver att parterna förhandlar under fredsplikt. Ingemar Legrell menar att om Byggnads drar in skyddsombuden i lönetvisten så är det ett sätt att kringgå detta.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.