Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Farliga byggredskap kartläggs

Publicerad: 15 juni 2010, 08:19

Säkerheten ska kontrolleras på bland annat vedklyvar, spikpistoler och kompostkvarnar som säljs på bygg- och lågprisvaruhus runt om i landet.


Nio olika slag av produkter som vänder sig till både yrkesfolk och hemmafixare ingår i en marknadskontroll som Arbetsmiljöverket drar igång nu i veckan. Bland annat vedklyvar, spikpistoler och kompostkvarnar tryckluftsaggregat, kap- och geringssågar, brandsläckare, hörselskydd och ögonskydd ingår i kontrollen.

- Vi kontrollerar att varorna är CE-märkta, att det finns svensk bruksanvisning och ett dokument på svenska där tillverkaren intygar att varan uppfyller grundläggande säkerhetskrav, förklarar Bernt Nilsson, avdelningschef vid Arbetsmiljöverket.

Hittas produkter som saknar detta eller inte håller vad de lovar, kontaktas tillverkare, importör eller återförsäljare. Ett 10-tal bygg- och lågprisvaruhuskedjor med tillsammans 300 försäljningsställen kommer att besökas.

CE-märket på en produkt är tillverkarens försäkran om att EUs grundläggande hälso-, miljö- och säkerhetskrav är uppfyllda enligt de så kallade produktdirektiven. Men det är inte alltid en garanti för att de är säkra. Genom marknadskontroll kan tillsynsmyndigheten ingripa och stoppa försäljning.

- Det är viktigt att varor som inte håller måttet stoppas, innan de når kund, säger Bernt Nilsson.

En marknadskontroll av hörselskydd och skyddskläder, som Arbetsmiljöverket genomförde 2009, resulterade i att ett 100-tal produkter drogs in.

Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.