Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Fler uppmuntras att vissla på jobbet

Publicerad: 8 september 2014, 14:45

Flera branschföretag tar nu ytterligare ett steg för att underlätta för dem som anonymt vill tipsa om missförhållanden. "Ett visselblåsarsystems första tillämpning är riktat mot korruption", säger Cramos kommunikationsdirektör Anders Collman.


För knappt ett år sedan sjösatte Cramo ett visselblåsarsystem där en extern leverantör av tjänsten garanterar att den som tipsar förblir anonym. Via en webbplats eller mobiltelefonen kan anställda tipsa om missförhållanden. Nytt är att det går för arbetsgivaren att föra en dialog med tipsaren, utan att dennes identitet röjs.

– I grund och botten vill vi inte att folk ska tala anonymt utan i öppna forum. Men det finns saker som inte kommer fram den vägen och då är det här systemet bra att ta till, säger Cramos kommunikationsdirektör Anders Collman.

Hittills har företaget fått in fyra anmälningar, varav två har lett till åtgärder.

– Det har handlat om brott mot rutiner, på vilka villkor våra egna anställda har rätt att hyra våra maskiner på helger bland annat, berättar Anders Collman.

Karin Henriksson är delägare i företaget WhistleB som levererar system för visselblåsare.

– Visselblåsare tipsar sällan av egenintresse utan för företagets eller samhällets bästa. De vill inte associeras till det de tipsar om, därför är det viktigt med ett trovärdigt system som garanterar anonymiteten, säger hon.

Enligt henne växer intresset för hur visselblåsarna kan uppmuntras och tas om hand.

– Hela det affärsetiska området har blivit viktigare med åren. Om man menar allvar med sitt etiska arbete krävs inte bara att man har etiska riktlinjer utan även att det finns funktioner för att kunna följa upp dem, säger hon.

Visselblåsare larmar

■ Visselblåsare är ursprungligen ett engelskt begrepp för en person som larmar om korruption eller andra oegentligheter, och som i vissa fall löper risk att själv drabbas av negativa konsekvenser för detta. Begreppet kommer från att engelska poliser tidigare använde sig av visselpipor för att påkalla uppmärksamhet om pågående brott. (Källa: Wikipedia)
■ I maj 2014 kom Europarådet med en rekommendation om att företag ska erbjuda sina anställda möjlighet att tipsa om misstänkt verksamhet via ett visselblåsarsystem.
■ En svensk utredning (SOU 2014:31 ) lade fram ett betänkande i maj 2014. Där föreslås en ny lag som bland annat ska skydda identiteten för dem som slår larm och ålägga arbetsgivare att underlätta för de som vill tipsa om missförhållanden.

Så tänker branschen

Lars Björklund, etikansvarig, Skanskakoncernen:
– Skanska har ett visselblåsarsystem hos en extern leverantör sedan 2010. Intresset för att anmäla ökar långsamt för varje år. Hittills har vi fått in åttio rapporter från hela världen. Det hjälper oss att upptäcka fel och brister hos oss och i våra system som vi inte skulle ha upptäckt annars. Anmälningarna har handlat om alltifrån korruption, bedrägerier och stölder till trakasserier, intressekonflikter och dåligt hanterade underentreprenörer. Även tredje part har möjlighet att anmäla i detta system.

Peter Martin, koncernsäkerhetschef, Peab:
– Vi tittar på ett digitalt system hos ett externt företag och har som mål att lansera detta inom hela koncernen nästa år. Vi har sedan tidigare rutiner för hur tips om missförhållanden ska tas emot. Det har bland annat gått att lämna anonyma tips till Peabs etiska råd, men eftersom vi inte kunnat se vem som har gjort anmälan har det inte gått att ge något svar om de åtgärder vi har vidtagit. I det nya systemet kan företaget hålla en dialog och ställa viktiga följdfrågor till anmälaren samtidigt som den fortsätter vara anonym. Vår erfarenhet är att den som anmäler gärna vill rikta informationen till någon och få ett svar, inte bara skicka till en allmän brevlåda.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.