Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Fokusdag på säkerhet hos NCC

Publicerad: 7 september 2016, 12:35

Bild 1/3  Workshop på Finnboda gamla varvsområde under NCC Awareness Day.

Foto: Johanna Åfreds

Under onsdagen arrangerade NCC sin Awareness Day på alla byggarbetsplatser runt om i landet. Samtidigt presenterade NCC att deras arbetsplatsolyckor har halverats på fem år.


Ämnen i artikeln:

NCC

Klockan nio på morgonen stannade arbetet av och efter det följde en workshop i två timmar. Ett av byggena där detta skedde på Awareness Day var vid Finnboda gamla varvsområde i Nacka utanför Stockholm, där NCC bygger bostadsrätter för HSB:s räkning. De anställda tittade på olika filmsekvenser där medarbetare inom NCC berättade om allvarliga olyckshändelser de varit med om. Efter det följde gruppdiskussioner.

Övergripande tema var liksom förra året Time Out. Det vill säga att våga begära att arbetet ska stanna av en stund för att lyfta en fråga som har med arbetsmiljön att göra. På plats fanns även NCC:s styrelseordförande Tomas Billing. Han svarade på frågan om vad NCC har åstadkommit vad gäller arbetsmiljö under året som har gått:

– Vi har bland annat förbättrat incidentrapporteringen, det blir ett viktigt underlag för incidentanalys och att kunna förändra rutiner och beteenden. Sedan årsskiftet har NCC infört hakband på hjälmarna och obligatoriska skyddsglasögon. NCC:s styrelse är engagerad i arbetsmiljöarbetet på ett strategiskt plan och vi vill gärna hitta sätt att mäta inte bara olyckor och incidenter utan också hur nöjda medarbetarna är. Det är också en viktig del i arbetsmiljöarbetet.

Det finns länder där byggbranschen fått ner olyckorna mer än i Sverige. Varför har NCC inte nått längre?

– Vi har en nollvision men har långt kvar till den. Det finns alltid mer att göra. Vi tittar bland annat på NCC i Norge och lär av dem. De har en annan inställning till säkerhet influerad av oljeindustrins höga krav. Det är mycket en fråga om inställningen på alla nivåer hur man lyckas med det.

Så tycker NCC:s anställda

Några röster från NCC:s egna anställda samt underentreprenörerna om säkerhet från gruppdiskussionerna var:

”Time Out är bra men det gäller att de som är inblandade inte tar det som ett personligt påhopp.”

”Om man bara ska göra en kort insats är det lätt att man tar en genväg.”

”Ofta ser man inte riskerna själv. Man blir fartblind när man jobbar mitt i det hela tiden”.

”Det måste finnas till exempel selar så att det räcker till alla. Det blir för jobbigt om man ska springa och låna av varandra. Sådant måste tas med redan i arbetsberedningen.”

”När det görs arbeten på hög höjd skulle vi kunna bli bättre på att spärra av under och visa på en alternativ väg. Det är egentligen ganska enkelt ett ta fram ett band.”

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

NCC

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.