måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Fortsatt allvarliga brister i Glasberga sjöstad

Publicerad: 9 juni 2016, 11:52

Glasberga sjöstad i Södertälje byggs ut i tre etapper. Villorna på bilden tillhör etapp 1. Foto: Glasberga Sjöstad

Arbetsmiljön vid byggena i Glasberga sjöstad i Södertälje är fortsatt dålig. Arbetsmiljöverket gjorde en satsning i området i maj och hittade liknade problem och brister som de hittade i området i samband med en satsning 2014.

Ämnen i artikeln:

ArbetsmiljöverketarbetsmiljöSödertälje

Elin Bennewitz

elin@byggindustrin.se


Insatsen i Glasberga sjöstad i maj ledde till att Arbetsmiljöverket utfärdade sju omedelbara förbud. Dessutom hittade de nio brister som är belagda med sanktionsavgifter.

– Det var framförallt fallskydd som saknades. I ett fall saknades hela byggnadsställningen. Vi hittade också två projekt som saknade arbetsmiljöplan, säger Pierre Gustafson, arbetsmiljöinspektör.

När Arbetsmiljöverkets inspektörer kom till Glasberga sjöstad var det många av byggnadsarbetarna som försökte undvika inspektörerna.

– Det var en del som åkte därifrån när vi kom. I några fall fick vi ta hjälp av kommunen för att ta reda på vilket företag bygget tillhör. Många tror att vi vill kolla anställningsförhållanden när vi kommer, kanske är det därför de inte vill prata med oss, säger Pierre Gustafson.

Det finns ett stort inslag av utländsk arbetskraft i Glasberga sjöstad. Därför tycker Pierre Gustafson att det är extra viktigt att Arbetsmiljöverket kommer dit.

– De jobbar ofta inte på samma villkor som svenska byggnadsarbetare. Ingen väljer själv att klättra upp 5–6 meter utan skydd. Det handlar om att de har att välja mellan det och att inte ha något jobb, säger Pierre Gustafson.

Glasberga sjöstad är sedan tidigare ökänt för bristande arbetsmiljö, bland annat utnämnde tidningen Byggnadsarbetaren det till Årets sämsta bygge 2015. När Arbetsmiljöverket gjorde en satsning i området 2014 hittade de också en rad brister. Även då utfärdade de flera omedelbara förbud.

– Det har inte hänt så mycket sedan sist. Det är samma personer, samma företag, som figurerar nu. Men nu har vi rensat upp i området. Det känns bra, säger Pierre Gustafson.

Han tror att den typen av riktade insatser som Arbetsmiljöverket genomfört i Glasberga sjöstad kommer att bli vanligare framöver.

Om Glasberga sjöstad

■ En ny stadsdel i Södertälje med villor, parhus, radhus, flerfamiljshus, skola, äldreboende, med mera. Utbyggnaden sker i tre etapper. Den sista ska vara klar 2018. Då ska området rymma cirka 600 bostäder.
■ Utvecklas av Fastighetsbolaget Glasberga, som består av Södertälje kommun, Riksbyggen, JM och Telge bostäder. Fastighetsbolaget Glasberga äger marken och säljer tomter till byggföretag.
■ Har uppmärksammats för bristande arbetsmiljö.  2014 genomförde Arbetsmiljöverket en satsning som resulterade i ett antal omedelbara förbud. 2015 utsågs det till ”Årets sämsta bygge” av tidningen Byggnadsarbetaren och i maj 2016 genomförde Arbetsmiljöverket en ny satsning. Även den ledde till omedelbara förbud.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev