Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Fritt fram för målare att gå på styltor

Publicerad: 19 mars 2008, 13:57

Målareförbundet stoppade målarna från att använda styltor på jobbet. Fallrisken var för stor. Men nu har Arbetsmiljöverket hävt skyddsstoppet.


Målareförbundet blev inte förtjusta när de fick veta att småländska Sagab Måleri använder målarstyltor, något som knappt varit i bruk i Sverige sedan 1960-talet. Styltorna spänns fast på benen för att målaren ska kunna nå bättre och inte behöva använda stege. Fackförbundet beslutade om ett skyddsombudstopp, skriver LO-tidningen.

Nu har Arbetsmiljöverket tittat på ärendet och beslutat att häva skyddsstoppet. Myndigheten har infört vissa begränsningar och anser därefter att styltorna kan användas. På Sagab Måleri uppger ägaren Jan Sandberg att styltorna används för att undvika belastningsskador. Med styltorna slipper målarna hoppa upp och ned från bockar och stegar.

– Det är säkert sant att olycksrisken är förhöjd om golven inte är rena. Men vi ska inte använda styltor för att forcera arbetet utan för att spara kroppen säger Jan Sandberg till LO-tidningen.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.