Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag07.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Arbetsmiljö

Giftigt pappersmögel ger arbetsmiljöproblem

Publicerad: 18 Mars 2008, 12:21

Mögliga gipsskivor riskerar att bli ett framtida arbetsmiljöproblem när våtrum rivs. Mögelsporer och giftiga fragment kan i värsta fall påverka immunförsvaret och även orsaka nervskador.


Byggkeramikrådets branschregler rekommenderar därför inte längre kartonggips i kakelklädda våtrum och några av de stora byggbolagen har sedan en tid upphört med konstruktionen.

Gipsskivor med papper på ömse sidor, så kallad kartonggips, är extremt fuktkänsliga och drabbas ofta av pappersmögel (Stachybotrys chartarum)när de används i våtrum och utfackningsväggar.

– Det spelar ingen roll hur bra tätskiktet är. Det räcker med ett ynka litet hål vid en skruv till toalettpappershållaren eller en otät rörgenomföring vid duschen för att fukten ska ta sig in bakom kaklet eller våtrumstapeten, säger mikrobiolog Aime Must, Aimex, som under lång tid forskat om fukt- och mögelskador.

– Därmed är det fritt fram för möglet, som trivs där det är varmt och fuktigt och det finns tillgång till cellulosa som i gipsskivornas kartong. Men även stärkelseklistret och tillsatsmedlen i gipsen ger möglet näring, säger hon.

Så länge möglet är inkapslat bakom tätskiktet utgör det ingen omedelbar fara. Teoretiskt kan möglet ta sig ut genom otätheter i väggen och orsaka sjukdom men det är inte tillräckligt undersökt, och några vetenskapligt belagda fall har ännu inte kunnat påvisas.

Man vet dock att så fort ett mögelangripet våtrum ska rivas eller renoveras uppstår stora arbetsmiljöproblem som nästan är i klass med rivning av asbesthaltiga produkter. Ett flertal sjukdomsfall på grund av pappersmögel har också inträffat i USA i samband med rivning.

– Det svarta pappersmöglet innehåller ett gift som är bland det värsta man känner till. När giftet andas in eller om det kommer ner i matsmältningssystemet kan immunförsvaret påverkas. Det finns också risk för nervskador. Symtomen är bland annat huvudvärk, näsblod, trötthet och klåda, berättar Aime Must.

Att sanera mögelskadade gipsskivor går inte. Vid renovering av ett skadat våtrum måste därför skivorna rivas ut och bytas. Det är inte alltid som byggnadsarbetarna är medvetna om hur giftigt möglet är.

Därmed utsätter de sig för risken att bli sjuka. Vid en rivning virvlar det mögelbemängda dammet runt i luften och kan hålla sig svävande länge och spridas långt bort.

– Saneringen måste därför utföras lika kontrollerat och noggrant som asbestsanering och arbetarna måste ha skyddsutrustning, engångskläder och andningsskydd, säger hon.

Förr byggdes våtrum med murade väggarna av tegel eller lättbetongblock eller också platsgöts de med betong. I samtliga alternativ fick man en fuktsäker konstruktion. Om en fuktskada uppstod var det bara att låta konstruktionen torka ut och därefter lägga på ett nytt ytskikt.

Tekniken att använda kartonggips i våtrum kom under miljonprogrammets dagar, när allt skulle gå snabbt. Då fanns heller inga stränga krav på tätskikt och detta i kombination med fuktkänsliga skivor av kartonggips och ändrade duschvanor har medfört ett stort antal skadade våtrum.

– Kartonggips i våtrum blir en riskkonstruktion när fukten når pappskiktet. Med vetskap om faran för de som river är det oansvarigt att inte använda alternativa skivlösningar. Kartonggips är utmärkt i torra utrymmen men i våtrum hör de inte hemma, säger Byggkeramikrådets vd Pia Dahl.

För att komma till rätta med problemet rekommenderar inte Byggkeramikrådets branschregler, BBV, kartonggips i våtrum med kakelklädda väggar. Branschreglerna reviderades förra året men för kartonggipsen har man har haft en övergångstid på ett år till 1 juli i år.

Frågan om kartonggips i våtrum är omdiskuterad. Att följa AMA eller Byggkeramikrådets branschregler för keramik i våtrum är frivilligt. Det är endast Boverkets byggregler (BBR) som är tvingande vid nyproduktion och tillbyggnad.

I BBR sägs bland annat att fukt inte får tränga in och orsaka skador, elak lukt eller hygieniska olägenheter och mikrobiell tillväxt. Regelverket kräver också dokumenterad fuktsäkerhet. I annat fall gäller högsta relativa fuktigheten, RF, på 75 procent.

Aime Must var den som först slog larm om det giftiga pappersmöglet på kartonggips. Nu har såväl gipsskivetillverkarna som byggbranschen insett allvaret i situationen.

Nya skivor har utvecklats och några av de stora byggbolagen använder inte längre kartonggips i våtrum. Veidekke, JM, Peab och NCC är några byggföretag som fasar ut kartonggips och går över till andra skivtyper.

– Det var ett lätt beslut att ta. Nu använder vi bara gipsskivor med en yta av glasfiberväv, som visserligen är dyrare men ger en fuktsäker konstruktion. Detta gäller även utfackningsväggar, säger Johnny Kellner, Veidekkes miljöchef.

– Vi följer BKRs branschregler till punkt och pricka, säger Claes Dalman, Peab.

Skivbranschen har utvecklat ett flertal alternativ till kartonggips.

– Ett bra alternativ är cementbundna skivor som skapar en alkalisk miljö där mögel inte trivs. Nackdelen är att skivorna är tunga och därmed svårare att hantera och transportera än kartonggipsen, säger Stig Lodén, Byggkeramikrådet.

Andra fukttåliga material där möglet inte får fäste är skivor av hårdskum. Dessa är böjbara och därför lämpade även för rundade duschutrymmen, inbyggnad av bubbelbadkar och liknande.

Hårdskumskivorna väger inte så mycket och är klädda på båda sidor med cementbunden glasfiberväv. Även gipsskivor kan vara lämpade under förutsättning att de inte är försedda med kartong.

Även de ledande försäkringsbolagen ställer sig bakom Byggkeramikrådets rekommendation eftersom mögelskadade gipsskivor kostar stora pengar. Ett otätt skruvhål kan ge skador för 100 000 kronor.

Idag godkänner inte försäkringsbolagen kartonggips i våtrum oavsett typ av tätskikt. De ger heller inte full ersättning för mögelskadade gipsskivor. Länsförsäkringar har räknat ut hur stor påverkan på miljön en vattenskada har.

– Försäkringsbolagen reglerar årligen 150 000 vattenskador. Varje vattenskada ger 300 kilo koldioxid i utsläpp om man tar hänsyn till transporter, uttorkning och materialåtgång. För Länsförsäkringars del innebär det lika stor miljöpåverkan som alla våra tjänsteresor och uppvärmning av våra kontor per år, säger Bengt Johansson, Länsförsäkringar.

Exempel på skivor som respektive tillverkare rekommenderar för våtutrymmen:
Tebo Byggelement, Byggtillbehör AB
Glasroc GHI Hydro, Gyproc
Ivarit DryCo, Ivarit UniCo, Ivarsson Sverige
Jackoboard, Jackon
Masterboard, Karl Ljungberg & Co
Lux Elements, KGC Verktyg & Maskiner
Aquapanel, Knaufdanogips
LIP Board, LIP Sverige
Litexskivan, Litex AS
Humid, Norgips
Minerit VT-skiva, Tepro
Produr, Wennstams Kakel
Fermacell Fibergips, Xella Byggesystemer

Margareta Redlund Laninge

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.