Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Glasbranschen ryter till om skev konkurrens

Publicerad: 22 augusti 2011, 07:53

Per Sjöhult på Glasbranschföreningen reagerar mot aktörer som utnyttjar utländska arbetare.


Omkring en fjärdedel av alla byggjobb inom glasbranschen utförs nu av utländska aktörer. En del av dessa aktörer följer inte svenska lagar och avtal. Glasbranschföreningens vd, Per Sjöhult, reagerar nu mot det han ser som illojal konkurrens.

– Jag har träffat entreprenörer som köper folk på Blocket. Det är östeuropeiska arbetare som jobbar som egna företagare med F-skattsedel. De arbetar för 180 kronor i timmen, allt inräknat. En svensk arbetare kostar 350-450 kronor i timmen med skatter och avgifter.

Per Sjöhult säger att konkurrens måste vara på lika villkor.

– Det finns en del aktörer som snedvrider konkurrensen. De anlitar arbetare som får betydligt sämre löner än sina svenska kolleger, de betalar inte skatter och avgifter enligt svenska lagar och regler och de slarvar med säkerheten och arbetsmiljön.

Ofta handlar det om företag från länder i Östeuropa där villkoren på arbetsmarknaden är betydligt tuffare än i Sverige. Per Sjöhult säger att hans organisation agerar genom att kräva att de utländska arbetarna får någon form av minimilön. I glasmästaravtalet är det 136 kronor i timmen, före skatter och avgifter.

Per Sjöhult säger att många arbetare från Öst- och Centraleuropa jobbar 50-60 timmar per vecka. De har ofta tio timmars arbetsdag och de jobbar på lördagar, utan övertidsersättning.

– De arbetar när andra inte befinner sig på arbetsplatsen, så ingen har koll. Det är en massa arbetstimmar som inte blir redovisade. Alla byggen har inte ID06 och på lördagen finns det ingen på arbetsplatsen som skriver in i liggaren vilka som är där.

Per Sjöhult anser inte att ID06 har löst alla problem med fiffel på svenska byggarbetsplatser.

- ID06 har haft positiv effekt. Men problemet med oregistrerade arbetstagare på arbetsplatserna är fortfarande stort.

Utländska byggnadsarbetare kommer oftast hit eftersom de trots allt får bättre villkor här än hemma. Samtidigt finns det arbetare som har blivit hänsynslöst utnyttjade.

För svenska företag innebär det färre uppdrag och sämre lönsamhet. Byggkostnaden utgör bara en del av den totala produktionskostnaden för ett hus. Och av byggkostnaden är arbetskostnaden grovt räknat hälften.

– Därför kan man bara kapa 2-3 procent av den samlade produktionskostnaden genom att anlita lågavlönad utländsk arbetskraft. Men det är ändå tillräckligt för att våra medlemmar ska gå miste om många uppdrag.

Den svenska marknaden för glas och fasad är värd omkring 1 miljard kronor. Per Sjöhult hävdar att utländska aktörer med låga priser har tagit ungefär en fjärdedel av den marknaden.

– Och en del av dessa aktörer följer inte reglerna. Jag har påtalat för olika byggherrar att det ofta handlar om en arbetsmiljö som är dålig eller till och med farlig och om osäkra garantier. Inte sällan får etablerade svenska företag komma och slutföra arbeten efter andras slarv och dåliga jobb. Svenska företag förlorar entreprenader och sedan måste de rätta till andras misstag, det blir en märklig situation.

Per Sjöhult vill att byggherrarna ska engagera sig mer och samarbeta med entreprenörerna.

– Alla entreprenörer som har underentreprenörer måste ta ansvar. Byggbranschen måste bli lika bra som den övriga industrin på att följa etiska regler. Ett byggande i världsklass måste också gälla mänskliga hänsyn.

Björn Dickson - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.