Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Hade en liknande brand kunnat ske här?

Publicerad: 15 mars 2018, 05:00

Ville Bexander, brandingenjör på Brandskyddsföreningen, ska prata om katastrofbranden i Grenfell Tower under Nordbygg 2018.

Foto: Anders Siljevall

Tre frågor till Ville Bexander, brandingenjör på Brandskyddsföreningen, som tillsammans med kollegan Lars Brodin håller i ett seminarium om brandkatastrofen i Grenfell Tower i London under Nordbygg.

Ämnen i artikeln:

Nordbygg 2019arbetsmiljö

Vad ska ni prata om?

– Vi kommer att presentera vår analys av branden, vad som hände och varför den blev så omfattande. Vår analys är baserad på byggdokumentation, bilder och filmer. En officiell rapport ska släppas efter påsk. I den andra delen av seminariet kommer vi göra en koppling till våra svenska förhållanden. Hur ser regelverket ut och hade en liknande brand kunnat ske här?

Branden ägde rum den 14 juni 2017. Har det kommit fram mer information om vad som skedde sedan i somras?

–  Ja, det kommer hela tiden nya rön. Nu har man börjat få grepp om kostnaderna för de åtgärder som behöver göras. Uppskattningen är att kostnaderna kommer uppgå till en miljard pund. Det har också släppts en rapport om den brittiska byggprocessen och hur brandskyddet fungerar. Brandkonsultföretaget Briab har genomfört en svensk enkätstudie om förekomsten av liknande isolering och fasadmaterial som användes i Grenfell Tower.

Har debatten kring brandskydd förändrats i och med Grenfell Tower?

–  Debatten har blivit mer professionell. Fler inser att man måste göra något åt kontrollerna. Kommittén för modernare byggregler tittar på brandskyddet, liksom Boverket. Brandskyddet är ett så speciellt teknikområde. Brand är en sällanhändelse som kan få väldigt stora konsekvenser. Det finns många anledningar till att ha ett särskilt kontrollsystem. Ett byggnadstekniskt brandskydd är bra eftersom det alltid finns på plats och är integrerat i byggnaden. Då är det oroväckande att det är så lätt att frångå de regler som finns i dag.

Seminariet ”Brandkatastrofen i Grenfell Tower – Vad hände och kan det hända i Sverige?” äger rum fredag 13 april klockan 09.15-09:45 på Nordbygg.

Relaterade artiklar

Brandförsvaret kritiseras efter höghusbrand i London

Anders Siljevall, anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev