Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag18.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Arbetsmiljö

Hälften av rotjobben har dålig arbetsmiljö

Publicerad: 12 Maj 2009, 11:42

Större byggföretag är bättre på att förebygga riskerna vid reparations-, om- och tillbyggnadsarbete än de små företagen. Det framgår av ett nyligen avslutat projekt vid Arbetsmiljöverket.


Arbetsmiljöverket har kontrollerat arbetsmiljön i samband med ROT-arbeten i flerfamiljshus.

Tillsynen som skett i tre steg; hur ser byggherren/projektörens arbete med att förebygga risker under planeringsskedet ut, följs instruktionerna av de entreprenadföretagen byggskedet och en slutlig uppföljning, visar stora skillnader mellan olika företag.

– Det finns ett betydande kunskapsglapp mellan olika företag. Bäst kunskaper finns hos de större bygg- och rörföretagen. Små företag inom VVS och kakel behöver bli bättre på att utföra arbetet säkert, säger Viveca Wiberg, projektledare vid Arbetsmiljöverket.

Totalt har 30 byggherrar och 130 rot-arbeten kontrollerats. Byggherrarna ver relativt medvetna om det ansvar de har som beställare, men ut på byggarbetsplatserna var det sämre ställt, enligt Arbetsmiljöverkets undersökning.

Drygt hälften av byggarbetsgivarna hade brister på flera punkter, vilket tyder på att byggherrarna inte fullföljt intentionerna vid projekteringen, enligt Arbetsmiljöverket. De vanligaste kraven mot arbetsgivarna handlade om belastningsergonomiska risker, damm, vibrationer och bullriga miljöer samt riskbedömning.

Rot-arbeten i flerfamiljshus som saknar hiss medför mycket bärande av rivningsmassor och byggmaterial med stora risker för belastningsskador som följd.

Det som är positivt ut arbetsmiljösynpunkt är att fler använder bilningsrobotar i badrummen där det är möjligt och storsugar för utforsling av rivningsmassor. Trappklättrare används oftare för att transportera sanitetsgods. Rent generellt kånkas det numera inte lika mycket på tungt material ute på byggena, skriver Arbetsmiljöverket i sin rapport.

Andra risker, som vibrationer, damm, asbest och buller, och att hyresgästerna ofta bor kvar i sina lägenheter försvårar rot-arbeten ytterligare och pressar byggtiderna.

Byggherrarnas beslut i tidiga skeden är viktiga för arbetsförhållandena i ett senare skede.

– Genom sina val av arbetsmetoder och material har de ett stort inflytande på arbetsmiljön när bygget är igång. Därför ville vi inspektera hur byggherrar och projektörer riskbedömer, åtgärdar och förebygger riskerna under planeringen, inte bara hur arbetsgivare och samordningsansvariga gör det under produktionsfasen.

FAKTA:
Byggbranschen har en högre frekvens arbetsolyckor och arbetssjukdomar än genomsnittet. Belastningsskador dominerar klart bland arbetssjukdomarna. Närmare 40 procent i branschen har värk i armar och ben minst en dag i veckan, enligt Arbetsmiljöundersökningen 2007.
Källa: Arbetsmiljöverket

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.