söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Hälsoarbetet inom byggbranschen ska kartläggas

Publicerad: 18 september 2015, 09:29

Trots hälsoproblem använder byggare inte företagshälsovården i någon större omfattning. Foto: Elin Bennewitz

Byggare använder inte företagshälsovården så mycket, trots att det finns många hälsoproblem bland dem som jobbar i branschen på grund av riskerna i jobbet. Nu ska forskare i Luleå kartlägga branschens behov.

Ämnen i artikeln:

arbetsmiljösäkerhethälsa

Nomi Melin Lundgren

nomi@byggindustrin.se


1993 lades byggbranschens egen företagshälsovård Bygghälsan ner. I och med det försvann också mycket specifik kompetens och nu efterlyser både arbetsgivare och fack större kompetens i frågorna. Den systematiska kontrollen av riskerna på byggarbetsplatsen finns inte längre.

Nu startar ett treårigt forskningsprojekt vid Luleå tekniska universitet som ska kartlägga byggbranschens behov av företagshälsovård samt kompetensen hos de aktuella vårdgivarna. Projektet har beviljats stöd av Afa Försäkring och av SBUF (Svenska byggbranschens utvecklingsfond). Totalt får projektet 3,3 miljoner kronor under 3 år. Forskardoktoranden Maria Johansson kommer att stå för merparten av arbetet under handledning av Leif Berglund, forskare inom industriell produktionsmiljö vid Luleå tekniska universitet.

Moment 22

Enligt Leif Berglund råder nu ett slags moment 22 inom svensk bygghälsa.

– Branschen efterfrågar inte dagens företagshälsovård för att den saknar rätt kompetens och företagshälsovården utvecklar inte de tjänster som behövs eftersom de inte efterfrågas. Det blir en ond cirkel, säger han.

Forskningsprojektet ska i första hand titta på två saker: Vilka behov och vilka stöd är det som byggbranschen behöver och efterfrågar? Och vilken kompetens finns inom företagshälsovården, hos konsulter och i primärvården och vilken förståelse man har för byggbranschens behov?

Undersökningen kommer bland annat att genomföras genom intervju- och enkätstudier bland företag inom Sveriges Byggindustrier, anknutna fackförbund, arbetsledare/platschefer, skyddsombud och medarbetare vid den tidigare Bygghälsan. Aspekter som ohälsa, olyckor och tillbud, det systematiska arbetsmiljöarbetet och säkerheten sett till förhållande/kultur på arbetsplatsen ska kartläggas.

– Exempelvis finns det en viss machokultur i branschen som kanske beror på att riskerna i jobbet kräver en viss attityd för att bemästra rädslan. Detta vill man förändra, säger Leif Berglund.

Branschspecifika behov

Under 2018 ska arbetet vara genomfört.

– Förhoppningsvis vet vi då mer om de specifika riskerna i byggbranschen och vilka behov branschen har. Kanske kan det också leda till ny lagstiftning eller nya kollektivavtalsskrivningar på sikt, säger Leif Berglund.

Klart är att det systematiska arbetsmiljöarbetet måste utvecklas i branschen.

– En byggarbetsplats är i ständig förändring. Många olika företag möts på en byggarbetsplats och ökar riskerna och ställer högre krav på säkerheten bland annat, säger Leif Berglund.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev