Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag12.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Arbetsmiljö

Hans Tilly ratar ändrade konfliktregler

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:44

Svenskt Näringslivs utspel om att begränsa fackets möjligheter att varsla om konfliktåtgärder gör Byggnads ordförande Hans Tilly irriterad. I efterhand har det även visat sig att Svenskt Näringsliv glömt att ta upp ett eget varsel i sin kartläggning. "De vill helst ha den totala makten och inga kollektivavtal eller arbetsrättsregler alls, säger Hans Tilly."


I en kartläggning har Svenskt Näringsliv granskat alla varsel och stridsåtgärder under avtalsrörelsen 2007 och anser att de har ökat. Enligt organisationens vice vd Jan-Peter Duker agerar många fackliga organisationer, däribland Byggnads, inte längre enligt god sed. Att Byggnads utmålas som särskilt konfliktbenägna beror enligt fackordförande Hans Tilly inte på bara på en aktör.

- Om den ena parten inte är villig att förhandla, som i den senaste avtalsrörelsen, så måste vi kunna få lägga ett varsel för att få igång förhandlandet, säger han.

Något behov av ändringar i arbetsrätten finns inte enligt Hans Tilly. Byggnads kommer inte att gå Svenskt Näringsliv till mötes vad gäller förslaget om att varsel bör betraktas som stridsåtgärd och att det ska vara förbjudet att varsla under pågående medling.

- Den mesta makten ligger redan hos arbetsgivaren, men de försöker alltid säga att de är maktlösa. Konflikträtten är vår enda möjlighet men vi försöker undvika konflikter och varsel så länge det går. Det är inte något självändamål för oss.

Hans Tilly ställer sig frågande till Svenskt Näringslivs utpekande av Byggnads som det mest konfliktbenägna fackförbundet under förra året.

- Medlingsinstitutet tycker att förra årets avtalsrörelse gick väldigt bra och hade få konfrontationer. Tyvärr så har vi inte så stort förtroende för vår motpart på arbetsgivarsidan. De driver hellre frågorna i domstol än i förtroendeingivande förhandlingar.

Hur ska ni göra för att återupprätta förtroendet för varandra?

- Det är en bra fråga. Just nu vet jag inte hur det ska gå till.  

Efter utspelet om att varslen ökat och att konflikträtten måste begränsas har Svenskt Näringsliv fått kritik för att inte ha tagit upp det konfliktvarsel som de själva bidrog till i sin egen kartläggning. Det var när Svenskt Näringsliv stoppade Svensk Handel när de skulle skriva under ett avtal med Handelsanställdas förbund, vilket hotade att lamslå påskhandeln 2007. Varslet var ett av de mest uppmärksammade under förra året.

- Jag kan inte svara på varför inte den finns med i rapporten. Det var ett varsel där också och skulle vi ha varit helt uttömmande skulle det ha varit med, ursäktar sig Jan-Peter Duker i Ekot i Sveriges Radio.

Läs även "Svenskt Näringsliv vill begränsa konflikträtten"

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.