Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Här är finalisterna till Håll Nollan

Publicerad: 21 februari 2020, 11:11

Nu är det klart vilka tre team som gör upp om arbetsmiljöpriset Håll Nollan. Här är finalisterna.


Priset delas ut för andra året och uppmärksammar arbetsteam som gjort skillnad när det gäller arbetsmiljö och säkerhet. Syftet med utmärkelsen är att inspirera, uppmärksamma och driva på utvecklingen av ett arbetsmiljöarbete som främjar säkerheten inom bygg- och fastighetsbranschen och det team som vinner får äran att hålla en föreläsning för att sprida sina kunskaper till fler.

Finalomgången börjar nu

Av 17 nominerade har tre nu utsetts till finalister.

– Det var många kvalificerade team som nominerades i år, och det är en fröjd att se att så många jobbar intensivt med arbetsmiljöfrågor på olika nivåer, vilket är genomgående hos årets finalister. Det finns inte ett sätt, ett recept som gör att vi skapar säkrare arbetsplatser. Men en nyckel är att få arbetsmiljö och säkerhet att genomsyra allt man gör oavsett om man jobbar på en byggarbetsplats, projekterar eller planerar. Att förstå och också se till att alla drar sitt strå till stacken är ett väldigt viktigt steg, och det har årets finalister gjort, säger Ulrika Dolietis, vd på Håll Nollan, i en kommentar.

Vinnande team utses i Stockholm under konferensen Byggforum den 31 mars.

Här är de tre finalisterna i Håll Nollan

Nya akutvårdsbyggnaden vid Danderyds sjukhus

Organisation/Företag: Locum/Hent.

Teammedlemmar: Jonas Ståhl, Locum, Anders Danielsson, Hent, Hans Marcus Wennesland, Hent, Klas Englund, Locum, Kim Torgersen, Hent, Robert Sundberg, Locum, Kari Krantz, Locum.

Juryns motivering: Att göra om och göra rätt när det verkligen gäller är framgångsfaktorer för arbetsmiljöarbetet vid den nya akutvårdsbyggnaden på Danderyds sjukhus. En modig byggherre som agerat kraftfullt för att skapa en trygg och säker arbetsplats för alla. Genom att se och åtgärda arbetsmiljöproblemen, inkl. att välja en entreprenör som har en erfaren och kompetent Bas U. Tillsammans har teamet lyckats vända ett riskprojekt till ett föredöme.

Ångströms, etapp 4, Uppsala universitet

Organisation/Företag: Akademiska Hus/NCC.

Teammedlemmar: Ove Eriksson Akademiska Hus, Namo Rashid, Akademiska Hus Henrik Roos, NCC, David Jansson, NCC, Johan Widerlöv, NCC, Marija-Kovac Bremler, NCC Aron Torstensson, NCC, Tomas Larsson, NCC, Patrick Johansson, NCC, Simon Högberg, NCC.

Juryns motivering: Genom att visualisera hur varje agerande gör skillnad för allas säkerhet hela vägen från projekteringen i kombination med ett öppet klimat, så har Ångström lyckats skapa en säker produktion. Ett arbete som har gett synliga resultat, inte bara när det gäller att förebygga olyckor, utan också när det gäller trivsel, rimlig arbetsbelastning och att skapa en arbetsplats att vara stolt över.

Strängbetongs arbetsmiljöarbete

Organisation/Företag: Strängbetong AB.

Teammedlemmar: Mikael Rolf, Patric Svedberg, Markus Olsson, Samuel Viik, Mattias Andersson, Anders P Mattsson, Jonatan Sahlen, Strängbetong.

Juryns motivering: Genom en ledning som är fast besluten att minska sina olyckor har Strängbetong visat att det går att förändra. Genom att ta ägarskap och involvera många så har Strängbetong lyckats få arbetsmiljöarbetet att genomsyra hela processen, vilket skapat ett säkrare montage samt stolta medarbetare.

Vinnarna koras den 31 mars – får hålla föreläsning 12 maj

■ Vinnande team kommer att tillkännages på konferensen Byggforum på Courtyard by Marriott i Stockholm den 31 mars och priset delas ut av arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.
■ Juryn för Håll Nollan består av: Hayar Gohary, projektdirektör på Akademiska Hus, Anders Erlandsson, operativ chef på Skanska Sverige, Roger Linnér, produktionschef på Peab, Tommy Lenberg, vd på Byggherrarna, Catharina Elmsäter-Svärd, vd på Byggföretagen, Ola Månsson, vd på Installatörsföretagen, Ali Sadeghi, investeringsdirektör på Trafikverket, Claes Magnusson, vd på Sisab och Mattias Johansson, vd på Bravida.
■ Finalisterna kommer även att dela med sig av sina kunskaper och erfarenheter under ett Håll Nollan seminarium den 12 maj.

Andreas Jennische

Nyhetschef

andreas.jennische@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.