Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag21.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Arbetsmiljö

Här ska byggare livräddas på distans

Publicerad: 3 Juli 2020, 14:06

Vad händer när olyckan är framme på en byggarbetsplats mitt ute i ingenstans? Ett nytt projekt ska ta fram tekniken som räddar liv innan sjukvården hinner fram.


Ämnen i artikeln:

säkerhetdigitala byggtjänster

I norra Sverige pågår många stora projekt på platser som är svåra att nå i tid av sjukvården när allvarliga olyckor sker. Ett nytt SBUF-projekt ska ta fram teknik och en metod som kan rädda liv innan hjälp från sjukvårdspersonal är på plats.

Byggföretagen har gjort uppskattningar som visar att under de kommande fem åren kommer cirka 150 miljarder kronor att investeras i stora projekt i Norrbotten och Västerbotten. 

Långt ifrån sjukhus utan mobiltäckning

Det handlar om stora satsningar i bland annat vindkraftsparker och annan energiinfrastruktur. Många av dessa projekt bidrar till den globala klimatomställningen. 

Projekten bedrivs ofta långt från närmaste sjukhus och inte sällan utan mobiltäckning.

– Trots att mycket görs är vår bransch olycksdrabbad, och sker en olycka långt från samhället ökar risken för dödsfall, säger Christer Johansson, arbetsmiljörådgivare och lokal chef på Byggföretagen i Västerbotten.

Läs även: Skanska ökar kontrollen på byggarbetsplatsen med nytt digitalt system 

Med sjukvårdens knappa resurser ser byggbranschen det som nödvändigt att använda tekniska lösningar, kopplat till en fungerande metod för att få hjälp i god tid när olyckan är framme. 

”Även om detta projekt går ut på att som kollega kunna hjälpa en skadad så ska kunskapen kunna komma även dem som arbetar ensamma till gagn.”

En metod är just nu under försöksstadiet genom ett branschgemensamt projekt med stöd från SBUF. Hans Hedberg, projekt- och utvecklingsledare vid Onsitus, berättar om uppkomsten:

– Vi började med att studera brandövningar i gruvindustrin och hur man med en telemedicinsk di­stanslösning skulle ha kunnat utnyttja tiden fram till att hjälp är på plats. När projektet inte fick det sökta stödet från Vinnova började vi i stället titta på byggarbetsplatser i glesbygd, även där utifrån ett tidsperspektiv.

Mats Granberg, Svevia.

I korthet handlar projektet om att ta fram ett teknikstöd och en metod där man både har videokon­­takt med sjukvårdspersonal och möjlighet att själv mäta värden som blodtryck, hjärtfrekvens och syremättnad i blodet som sänds direkt till mottagande sjukvårdsinstans.

– På så vis kan sjukvårdspersonal ge råd i realtid baserade på den olycksdrabbades status, säger Hans Hedberg.

I dag finns teknik för såväl diagnostisering som videokontakt, men sällan finns tekniken samlad i en och samma utrustning.

   – Vi har velat ta fram en användarvänlig teknik som ska gå att använda utan medicinsk utbildning. Den ska helst fungera med en knapptryckning, säger Hans Hedberg. 

När han tillsammans med Byggföretagen bjöd in beställare och entreprenörer till möte för att kolla intresset för projektet tog det inte lång tid innan det stod klart att ett stort antal aktörer var med på banan. På entreprenörssidan finns bland annat NCC, Peab och Skanska, och bland beställarna finns Trafikverket och Vattenfall.

Viktiga insatser kan göras utan medicinsk utbildning

Under våren har projektgruppen utfört flera tester och målgruppsövningar för att ta reda på vilka livräddande åtgärder en byggnadsarbetare kan utföra utan någon medicinsk utbildning.

– Det har visat sig att det finns väldigt mycket som man kan göra, säger Hans Hedberg, ett viktigt resultat i projektet då en rådgivningsmodell nu ska utvecklas.

För Svevia, som står som sökande till SBUF, är det angeläget att vara med i projektet.

– Som ledande drift­entreprenör har vi drift- och anläggningsjobb i hela Sverige och inte sällan ute ”på vischan”, där det tar lång tid innan hjälp är på plats, säger Mats Granberg, driftcontroller på Svevia, som även deltar i innovationsarbetet på bolaget.

Läs även: De får arbetsmiljöpriset Håll Nollan 2020 

Många av Svevias uppdrag är riskfyllda, som tunga vindkraftsentreprenader, men även drift- och vägentreprenader som exponerar de anställda för passerande trafik.

– Absolut har det skett allvarliga olyckor. Vi har också en hel del ensamarbete, och förhoppningen är att även om detta projekt går ut på att som kollega kunna hjälpa en skadad så ska kunskapen kunna komma även dem som arbetar ensamma till gagn, säger Mats Granberg.

Han berättar att Svevia regelbundet jobbar förebyggande med riskobservationer och analyser av de tillbud som sker. Att ge anställda kunskapen att med stöd från sjukvården kunna rädda liv blir ytterligare ett sätt att förbättra tryggheten och säkerheten på varje arbetsplats.

– Att få stöd i realtid blir en trygghet för den som ska hjälpa en skadad kollega, att få guidning i att fixera nacke och se till att luftvägar är fria, även om du själv är chockad, säger Mats Granberg.

Planen är att genomföra ett fälttest med tekniken längre fram i år för att få en så realistisk träning som möjligt.

Att branschen som helhet har slutit upp kring initiativet är något som gläder Christer Johansson på Byggföretagen.

– Vi är väldig glada över att vi kan genomföra detta projekt i samverkan med viktiga beställare och byggherrar som Trafikverket och Vattenfall samt några av våra medlemsföretag. Vi är även glada över att fackförbunden Byggnads och Seko medverkar, säger han.

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.