lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Hej Byggare! ”Jag var rädd för att skadorna skulle bli permanenta”

Publicerad: 28 oktober 2021, 07:42

Micke har tröttnat på att få ont av allt släpande och bärande – och specialiserat sig på att lyfta tungt, utan att skada sig. Foto: Privat

Hej Byggare! Mikael Lindberg som har tröttnat på att få ont av allt släpande och bärande – och specialiserat sig på att lyfta tungt, utan att skada sig. Berätta!

Ämnen i artikeln:

arbetsskadorföretagshälsovårdarbetsmiljöentreprenadmaskiner

AC


 – Jag har jobbat med tunga lyft i drygt tio år och insett vilka skador man kan få, även av lättare lyft. Arbetsmiljöverket avråder från lyft över 20 kilo, jämför det med en kyl som väger 70 kilo eller en branddörr som väger 100 kilo.

Vad är det som fått dig att börja tänka på riskerna?
– Jag har fyllt 35 år ser på branschen med nya ögon. När jag var yngre kände jag bara en stolthet i att kunna bära tungt och blev glad när kunderna uppskattade min insats, ibland fick jag till och med applåder. Jag såg riskerna även då men tänkte aldrig att det fanns någon annan lösning.

Hur har du det på skadefronten?

– Jag har en och annan skada som känns, men desto fler vänner och kollegor som har problem med kronisk smärta. Många gånger är det värk i knän och armbågar men också ryggen, som gör att de inte kan jobba längre. Flera av dem går på kortisonbehandling. 

Micke har klarat sig lindrigt undan från skador med hjälp av rehabträning. Foto: Privat

– Själv har jag klarat mig lindrigare undan med hjälp av rehabträning, men jag har en del problem med avdomnade fingrar och armar samt smärta i knä och axel. Så länge jag tränar går det bra, även om jag varit rädd för att skadorna ska bli permanenta. 

Hur har du löst problemet?

– Det finns så klart redan i dag mycket teknik och hjälpmedel, som till exempel bärsele, som underlättar i jobbet – men min idé går ut på att inte bära alls. Med hjälp av en smart bärmaskin som jag låtit modifiera kan jag erbjuda bärhjälp i utrymmen som saknar hiss eller där kran saknas. Som mest kan jag frakta 600 kilo åt gången och jag kan anpassa maskinen beroende på frakten. Tjänsten är jämförbar med bärgningskåren, när man inser att man precis fått ett tungt lyft - rycker vi ut.

FILMKLIPP: Titta när maskinen bär 

Hur går det?

– Bra! Jag jobbar med allt från kakel och vitvaror till kassaskåp och stenskivor. Jag har medvetet valt att lägga mig på ett relativt lågt pris eftersom jag konkurrerar med kortsiktiga och farliga beslut och idén om att det gör en gott med lite fysisk ansträngning. Pris ska inte vara anledningen till att folk skadar sig.

Ditt företag är relativt nystartat. Vad gör du om ett år från nu?

– Vi ska inte vara breda i de metoder vi tillhandahåller – men vad som fraktas med metoden är oändligt bred. Persontransporter i trappor är är en stor utmaning, så om ett år kanske jag kör både gipsskivor och människor?

Fakta

Namn: Mikael Lindberg.

Företag: Upp Ner.

Jobbar med: Trappfrakt, samt frakt i trånga och svåra utrymmen.

Bor: Utanför Uppsala.

Familj: Sambon Julia Lindberg med son.

Fritidsintressen: Att vara med familjen och utveckla mitt företag. 

 

 

 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev