Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Hela Skanska skärper säkerheten

Publicerad: 13 september 2010, 14:26

Storbritannien ligger före. Vi kan lära därifrån, säger Anders Danielsson.


Den svenska byggbranschen kan bli mycket bättre på att samarbeta för ökad säkerhet på bygget. Britterna har kommit längre än vi, vi har en hel del att lära av dem.

Det säger Skanska Sveriges vd Anders Danielsson.

– Det är fullständigt oacceptabelt att människor riskerar liv och hälsa på arbetsplatsen, säger Anders Danielsson.

Den här veckan arrangerar Skanska sin säkerhetsvecka, Safety Week.

– Vi fokuserar extra mycket på säkerhet. Omkring 150 chefer på Skanska i Sverige kommer att resa runt till de olika arbetsplatserna för att ha en dialog om säkerhet, säger Anders Danielsson.

Safety Week arrangeras varje år. Hela koncernen engagerar sig vilket innebär att Safety Week berör alla anställda på våra arbetsplatser och i alla länder där Skanska arbetar.

I Storbritannien har hela byggbranschen sedan tio år engagerat sig gemensamt för att öka säkerheten på byggarbetsplatserna. Entreprenörer, underentreprenörer, leverantörer och kunder arbetar tillsammans för ökad säkerhet. Resultatet har varit tydligt: Allt färre olyckor och dödsfall på byggena.

– Inom Skanska UK finns ett stort engagemang för säkerhet. Säkerhetsfrågorna finns med redan från början i planering och projektering. Vi i Skanska Sverige kan lära från britterna, säger Anders Danielsson.

Skanska Sverige tar nu ett initiativ till ökat samarbete kring säkerhet inom branschen.

– Sveriges Byggindustrier kan bli en ännu viktigare plattform för säkerhetsarbetet, säger Anders Danielsson.Skanska har utvecklat ett eget system för lastning, transport och lossning av byggelement.

– Vi har analyserat var riskerna är särskilt stora och kommit fram till att det här är ett område där vi kan förbättra säkerheten avsevärt, säger Anders Danielsson.

BJÖRN DICKSON - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.