Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Hundratals vittnesmål i #sistaspikenikistan

Publicerad: 27 november 2017, 11:42

Det har strömmat in vittnesmål om sexistiska kränkningar, övergrepp och mobbning till #sistaspikenikistan. Då vi inte har möjlighet att kontrollera dessa vittnesmål har vi valt att avidentifiera vissa uppgifter med (XXX) Här är ett urval:

Ämnen i artikeln:

arbetsmiljö

MdF

Mattias de Frumerie

mattias@byggindustrin.se


Det har strömmat in vittnesmål om sexistiska kränkningar, övergrepp och mobbning till #sistaspikenikistan. Här är ett urval:

”På mitt första jobb utsattes jag för ett våldtäktsförsök. Min handledare utnyttjade situationen och

tyckte att han hade rätten att göra vad ville med mig. I en krypgrund, ensamma utanför en mindre ort, överföll han mig och gjorde vad han ville, mot min tillåtelse. Paralyserad av händelsen kunde jag inte göra motstånd, hur mycket jag än försökte. Min kollega blev avbruten när en målare kom in på entréplan, precis ovanför huvudet på oss. Detta fick min kollega att inse att om jag på något sätt skulle kunna göra motstånd så skulle det innebära ganska jobbiga konsekvenser och följder för hans del, så han väljer att avsluta och krypa av mig. Jag vågade aldrig anmäla. Det tog mig fyra år att börja berätta om detta, än i dag jobbar jag med mig själv varje dag för att ens tala eller tänka på detta”

”På en konferensresa med företaget hamnade vi efter middag och utgång på ett hotellrum. Dagen hade varit lång och kvällen likaså så jag råkade somna. Ingen fara, tänkte folk, vi är ju bland kollegor. På natten vaknade jag av att personen som bodde i rummet hade sex med mig. I ren skräck och chock vågade jag inte göra något. När jag gick därifrån sa han bara hånfullt ”ska du gå runt och vara sur över det här nu”. Jag orkade inte anmäla, även av rädsla för att det skulle slå tillbaka mot mig. Företaget hade med säkerhet hållit honom om ryggen då han var överordnad mig. Idag är han chef på en av de största konsultfirmorna.”

”En projektledare sa till mig "Min fru är bortrest så nu ska jag hem och runka och fantisera om dig."”

”En äldre manlig kollega talade högt i matsalen om min kropp ur ett sexuellt perspektiv. Många hörde, ingen sa ifrån. De bara skrattade. Jag berättade för min manliga chef som bara ryckte på axlarna och sa "jaså?"”

”Jag lyfte hur män kommenterade och tog på mig hos HR. Det slutade med att jag blev uppsagd.”

”Jag arbetar med utveckling av bostäder. När jag besökt byggen har det ofta kommenterats om mitt kön - Exempelvis när platschefen skrek "Wow, har vi kjoltyg på bygget" och alla började busvissla - det är svårt att hålla sig professionell då. Detta trots att jag alltid undviker att sminka mig/bära kjol etc när jag besöker byggen. På kontoret har det alltid bara varit så att männen hållit varandra om ryggen efter tex nedsättande kommentarer eller hand på rumpan under personalfesten…”

”Jag vet knappt var jag ska börja...

Ska jag börja med de små kommentarerna som blivit en vardag efter 3,5 år i byggbranschen?

- du förstår inte det här för att du är kvinna.

- ni kvinnor går inte att styra.

- men det finns ju redan en tjej i ledningsgruppen.

Eller ska jag börja med de direkt personliga kränkningarna?

- du är betydligt mer kompetent än din chef, men jag kan inte ha dig i min ledningsgrupp.

Eller ska jag börja med värre händelserna?

- att samme höge chef systematiskt på varje ledningskonferens, dit jag var inbjuden för att hålla i övningar med ledningsgruppen, systematiskt ville få mig i säng? Att han skickade sms och ringde på nätterna efter att jag lagt mig och fortsatte trots att han fick nej och trots att jag konfronterade honom efteråt.

Eller ska jag börja med hur företaget mötte mig när jag till slut fick nog och anmälde honom?

- min närmsta personalchef skällde ut mig och undrade vad f-n jag var ute efter. Då lyfte jag det en nivå högre i bolaget. Därefter började månader av mobbing och utfrysning. Jag blev utestängd från gemensamma mappar, jag fråntogs arbetsuppgifter och ingen pratade med mig. När jag lyfte detta uppåt i organisationen möttes jag av öronbedövande tystnad.”

”Det mesta som hänt är mer av typen nedvärdera allt jag kan för att jag är kvinna, att jag skulle vara sämre, svagare, dummare etc. Men en gång sa en äldre snickare och tillika handledare när vi höll på att lasta virke "Äh fy fan! Om du bara rakade dig under armarna skulle jag faktiskt kunna tänka mig att sätta på dig." Vet att de andra fem (killarna) som lastade hörde, men de skrockade bara eller ignorerade. Tog upp det med dennes chef, men de tyckte jag skulle ta det som en komplimang.

”På en personalfest på mitt första jobb som arkitekt dansade jag med en massa kollegor och då dök den gamle pensionerade grundaren av företaget upp och klämde, inför alla, på mina bröst, rakt framifrån som om han rattade någonting. Ingen sa någonting och jag gick bara helt spak därifrån och visste inte vart jag skulle ta vägen eller göra. Gissar att inte bara jag var chockad av händelsen. Jag sa upp mig och började på ett arkitektkontor med väldigt få kvinnor anställda. Där påpekade hela tiden kollegorna att jag fått tjänsten för att de ville ha in mer kvinnor på kontoret. Jag började definitivt ångra att jag valt just det jobbet då jag hade valt mellan många andra jobberbjudanden. Men det fick mig att börja tänka mer och mer på könsfrågor och hur tufft det är för kvinnor att genom årtusenden ha ansetts vara mindre värda än män. Vad gör det egentligen för självförtroendet? På en personalmiddag valde jag, delvis för att testa en av mina manliga chefer som satt vid bordet, att outa tankarna om att man som kvinna ibland kunde tveka om sin förmåga med tanke på att det finns så få kvinnliga förebilder. Och det var som att tända en fackla; Plötsligt fick jag en lång och förtrolig utläggning om hur chefen kände att de manliga anställda minsann tänkte på ett annat och bättre sätt och att de var bättre på att lösa problem etc. etc. Det verkade som att det inte fanns någon framtid alls för mig på det kontoret så jag sa upp mig och har sedan dess drivit eget.”

”Projektledaren från beställarsidan kom och bad mig och den andra kvinnliga blockchefen om att utföra något med GP-linken och staketet, vi sa att det nog var svårt att hinna det idag. Då utbrister han, ”Men ni måste för nu är det så att jag är Beställare och MAN!”. Vi båda kvinnor (de enda 2 av 200) och alla runtomkring skrek rakt ut och sa att så fick man ju inte säga, och jag tror han skämdes ordentligt. Men grundtanken förekommer.”

”Jobbade som arbetsledare på bygge, är ute för att kolla något och upptäcker att någon har skrivit saker om mig på lappar som sitter i lägenheterna, bl.a. "(mitt namn) suger kuk".”

”Jag fick mina arbetskläder förstörda av tre äldre män. Våra arbetsgivare hyrde samma lokal, så det

företaget männen jobbade på hade ingen speciell anknytning till mig. När arbetsdagen är över så åker jag till lokalen, där upptäcker jag att männen dricker alkohol och är väldigt berusade. De ropar och lockar på mig, vill att jag ska stanna med dem. Jag byter om och lämnar lokalen snabbt. Nästa dag kommer jag till firman på morgonen, bara för att upptäcka att männen har stannat kvar under natten. Stämningen är obehaglig och det blir värre när jag inte hittar mina kläder. Då har någon av dessa tre män tagit mina kläder, kapat byxorna till shorts och ejakulerat över min tjocktröja. Männen skrattar åt mig när jag upptäcker vad som hänt, jag säger ingenting. Tjocktröjan var min privata egendom som fick åka i soporna. Jag fick 500 kr i handen som ursäkt och blev ombedd att inte ta upp det som hänt.”

”Min kollega bad mig på en fredag eftermiddag att vara lunchunderhållning. Han tyckte att jag skulle dansa för honom, han hade förberett och tagit ut 20:or, han var redo.”

”Min kollega sa åt mig efter att jag slutat att det var så tråkigt att inte ha något att se på längre, de andra på firman hade "så små bröst och inte lika rund rumpa".”

”2005. Jag var 22år och nyexaminerade byggnadsingenjör. Fick jobb direkt som arbetsledare på ett av de största byggföretagen i Sverige. Jag var på en stor byggarbetsplats som skulle pågå under 2år. 80 män och så jag då. Redan första veckan hade någon ritat bröst på mitt foto på platskontoret. Jag anmälde till chefen som knycklade ihop fotot med orden ”Jag kan gapa och skrika på killarna och göra en stor grej av detta eller så kan vi undvika uppståndelsen och bara göra såhär..” Så kastade han prick på papperskorgen. Jag blev paff men fann mig inte snabbt nog att säga emot. Några månader senare började det komma sms från lagbasen. Främst på fredagkvällen. I sms:en skev han om vad han tänkte när han såg mig och ”bäst är när man får gå bakom dig i en trappa så man kan spana in din rumpa ordentligt”. Han skrev även ”kärleksförklaringar” såsom att han ”längtade till måndagen när jag får se dig igen”. Han var gift och hade barn i min ålder. Första fredagen fick jag en chock. Jag skämdes så på hans bekostnad och tänkte att han måste ju varit så full och usch så dåligt han skulle må när han nyktrat till och upptäckte vad han hade skrivit till mig. Så pinsamt. Jag trodde helt klart att det skulle komma ett ursäktade sms under lördagen eller söndagen. Det kom aldrig. Jag skämdes för mycket för att ta upp det på måndagen och tänkte att det skulle ju säkert bara vara en engångsföreteelse. Nästa fredag kom nya sms. Jag svarade aldrig. Under 1,5 år fick jag ett 100tal sms av sexuell karaktär till min tjänstemobil. Mina tjänstemannakollegor uppträde allt annat än korrekt och jag hade ingenstans att vända mig. Det var mycket grov jargong som tillåts på arbetsplatsen och min röst tystades snabbt. ”Enda du duger till är att gör frukost till oss” sa en annan arbetsledare till mig. Till slut blev kränkningar vardag och normalt. När jag sa upp mig efter 2 år, plikttrogen som jag är ville jag vara med och färdigställa det stora projektet, så frågade den nya personalchefen om det fanns någon anledning till att jag sa upp mig. Jag svarade i ett mail där jag punktade de fem största anledningarna. Tre minuter senare ringde han upp mig och jag skickades till huvudkontoret. Där bad de mig att lämna ifrån min mobil direkt och sedan lovades det att man skulle ”arbeta med detta och att personen i frågan skulle få en allvarlig tillsägning”. Jag tror jag fick sluta ganska omgående. Men ingen egentlig ursäkt eller uppföljning på hur jag mådde. Jag ringde till mitt fackförbund för att få råd i hur jag skulle göra ”Om du vill jobba i byggbranschen igen så råder vi dig att aldrig ta detta vidare. Det kommer inte leda någonvart”. 2017. 10år senare jobbar jag fortfarande i byggbranschen. Jag är beställare och äger i dag projekt värda 450 miljoner kronor. Det finns ett byggföretag jag vägrar arbeta med. Detta är min revansch! Och jo. Detta kommer leda någonvart.”

”Hade en kollega som gärna tryckte ner mig som lärling. Jag hade stor rumpa tyckte han, jag var alltid utvägen m.m Hade stora bråk med honom om att han tyckte att det var han som minsann va min chef och jag skulle göra som han sa, gjorde han fel så skyllde han över allt på mig. Allt slutade med att vi en dag satt i boden ihop med två snickare och en leverantör som bjöd på mackor, leverantören själv gick på diet och hade med sig en torr svart banan som han skulle äta varpå min kollega utbrister ”ska du verkligen äta den där, Nathalie kan nog hantera sådana bättre än dig!” Det var inget jag reflekterade över just då för det va normala saker han sa till mig men hade turen att det satt två ordentliga snickare med oss som reagerade starkt på detta och ringde och anmälde min kollega till min chef och allt slutade med att han fick sparken.”

”När jag skulle bli anställd som lärling på (XXX) tar jag i hand med personalchefen hans kommentar är "välkommen men vill egentligen inte anställa en tjej." Blev en hel del diskussioner som han krånglade sig ur. Men fortfarande så var de något som kom från honom.”

”Jag var 21 och hade precis börjat på (XXX), det var fest i (XXX) med studenter och företagsrepresentanter. Jag och en kompis gick iväg för att gå på toa och mötte en då hög chef på (XXX) i en mörk korridor. Han började prata med oss och tog helt plötsligt tag i mitt ena bröst och sa ”Du kommer bli en riktigt bra lantmätare”. En manlig fadder såg allt men vände sig demonstrativt om. Innan jag hämtat mig från chocken och kunnat säga till någon blev chefen i fråga utslängd efter att ha slickat en annan kvinnlig student på halsen.”

”En kvinnlig kollega till mig fick en morgon ett filmklipp på snapchat från en manlig kollega när han runkar. Han är gift och har barn. Hon anmälde honom internt och utredning gjordes. Inget hände honom mer än en tillsägning. Hon blev deprimerad och sa upp sig.”

”Det är snarare regel än undantag att bli förminskad när man arbetar med män byggbranschen. Jag har många års erfarenhet av att arbeta som arkitekt. Jag träffar män i alla positioner, från andra arkitekter och byggprojektörer till representanter för kommunen, beställare, projektledare och arbetare på bygget. Trots att jag i min roll ofta är med och leder arbetet, blir jag konsekvent förminskad och förbigången. Oavsett om det handlar om ett viktigt och avgörande möte för byggprojektet eller om det handlar om en enkel fika mellan möten, så känner jag av utfrysningen.”

”När jag slutade som praktikant på ett arkitektkontor hörde jag en manlig kollega säga: "Det är så tråkigt att hon ska sluta. Vi kommer aldrig få en praktikant igen med så korta kjolar." Mina kollegor som hörde flinade bara.”

”På den stora teknikkonsulten, har avdelningschefen för infrastruktur i Sverige teambuilding med ledningsgruppen för en undersektion. Den vikarierande marknads- och kommunikationschefen för undersektionen har gjort en PowerPoint. Den visar en nutida bild av chefen för avdelning och en bild på samme person på 80-talet. Invid varje foto finns en bild på det kvinnliga könsorganet, en bild på en äldre kvinnas könsorgan invid 80 tals bilden och en bild på ett kvinnokön i yngre ålder invid "dagens bild av chefen. Invid bilder läses texten ”do you want the old one or the new one”.” Den t.f marknadschefen för underavdelningen får ingen varning - utan befodras istället till marknadschef för hela infrastrukturavdelningen.

Relaterade artiklar

#teknisktfel: "Jag kände enorm ångest"

#sistaspikenikistan: "Vi är trötta på att bli tystade"

Bostadsministern vill kraftsamla mot sexism

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev