Arbetsmiljö
Ingen nedgång för döda inom bygg- hoppet står till ny utbildning
Publicerad: 1 juli 2021, 13:19
Berndt Jonsson, nationell arbetsmiljösamordnare på Byggföretagen. Foto: Byggföretagen
Arbetsolyckorna med dödlig utgång ligger kvar på samma nivå. Samtidigt ökar trycket på säkerhetsutbildningen som hela branschen måste gå från 1 juli i år.
Under 2020 minskade de anmälda arbetsolyckorna och arbetssjukdomarna i byggbranschen. Samtidigt låg antalet arbetsolyckor med dödlig utgång kvar på samma nivå som 2019. Det visar Arbetsmiljöverkets arbetsskadestatistik för 2020, som Byggföretagen hänvisar till i ett pressmeddelande.
Läs även Expertsvar: Organisatorisk och social arbetsmiljö i praktiken?
Som ett led i att minska antalet olyckor i byggbranschen blir Byggföretagens branschgemensamma säkerhetsutbildning obligatorisk vid alla byggen där organisationens medlemsföretag driver verksamhet. Det börjar gälla från den 1 juli 2021.
- Förhoppningsvis gör den nya säkerhetsutbildningen tillsammans med ännu starkare säkerhetskultur att arbetsmiljön i byggbranschen förbättras ytterligare, säger Berndt Jonsson, nationell arbetsmiljösamordnare på Byggföretagen.
Läs även: Peabs nya säkerhetsåtgärd – sms till samtliga anställda
Över 160 000 personer har nu gått byggbranschens nya säkerhetsutbildning som heter Safe Construction Training. Trycket på den digitala plattform där utbildningen genomförs har de senaste dagarna varit hårt, uppger Byggföretagen. Under juni genomförde närmare 70 000 personer utbildningen och antalet personer som genomgått utbildningen förväntas öka ytterligare de närmaste dagarna.
Utbildningen finns på tio olika språk och vänder sig till alla som är verksamma i branschen, men även till elever på väg in via yrkesutbildningar och universitet. Kursen har arbetats fram av Byggföretagen i samråd med både små och stora bygg- och anläggningsföretag.
Fakta: Arbetsmiljön i byggbranschen
• Antalet anmälda arbetsolyckor minskar från 10,1 till 9,8 per 1000 sysselsatta.
• Antalet anmälda arbetssjukdomar minskar från 1,5 till 1,2 per 1000 sysselsatta
• Under 2020 förolyckades 10 personer inom sektorn, vilket är lika många som 2019.
Källa: Statistiken är hämtad från Arbetsmiljöverkets skadestatistik. Jämförelsen är för hela byggsektorn inkluderat hus- och anläggningsbyggnation, installation, rivning, mark och grundläggning samt annan specialiserad bygg-och anläggningsverksamt.