Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Insatser på många fronter mot svartjobben

Publicerad: 4 juli 2011, 17:18

– Slå vakt om rotavdraget. Försvinner det, kan man snacka etik hur mycket som helst utan större effekt, sade Bertil Östberg, statssekreterare på utbildningsdepartementet när Byggbranschen i samverkan diskuterade etik i praktiken i byggsektorn på Wisby Strand Congress på måndagen.


Det var inte utan att han fick publiken med sig i just denna fråga som hade kommit lite i skymundan under en och en halv timmes diskussioner och exempel på både god etik och motsatsen – uppenbar kriminalitet och svartarbete i byggsektorn.

Sedan 2006 har både arbetsgivare och fack samverkat kring olika projekt som varit framgångsrika. Man har jobbat på flera fronter parallelt, både med sådant man rår över själv och sådant som kräver insatser av statsmakterna.

Tydliga framgångar är ID06 som påtagligt skärper kontrollen av  som vistas på projektplatsen och företagens interna arbete med tydliga regler mot svartarbete och andra former av kriminalitet.

– Vi har nolltolerans mot detta, sade Skanska Sveriges vd Anders Danielsson och fick instämmanden av Jonas Lundin, vd för Sandå Måleri, som omsätter 1,4 miljarder kronor om året. Bägge företagen har arbetat intensivt för att skapa system som omöjliggör svartjobb och kriminalitet i sina företag.

Skanska Sverige har ett etiskt råd sedan tio år där Anders Dnielsson själv deltagit i sju år. För ett och ett halvt år sedan inrättade man en anonym hotline dit anställda kan ringa för att rapportera missförhållanden.

På skolnivå är toleransen för svartjobb dock stor.

– Har man bara ett vitt jobb är det okey att jobba svart utöver detta, rapporterade två elever från Christoffer Polhemnsgymnasiet och både de och deras lärare tror att uppfattningen är utbredd.

Detta är också målet för attitydprojektet Ren Byggbransch som drivs som ett gemensamt attitydprojekt mellan arbetsgivare, branschorganisationer och fack mot svartarbete.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.