Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Jobba vid sjukdom är vanligt

Publicerad: 24 maj 2011, 11:41

Förkylning och feber – många småföretagare går till arbetet i alla fall.


Nästan varannan småföretagare går till jobbet - även om de är sjuka. Den vanligaste orsaken är att de inte har någon annan som kan utföra arbetet i deras ställe. Det visar en ny undersökning från försäkringsbolaget Trygg-Hansa.

Niclas von Plomgren, med egen ingenjörsfirma i Stocksund:
– Ja, jag går till jobbet när jag är sjuk och förklaringen är att jobbet måste göras helt enkelt.

Arkitekt Håkan Cullberg i Göteborg:
– Javisst, men jag är sällan sjuk. Har alltid med mig jobbet hem, frisk som sjuk. Alltid är det något som ska hinnas med. Har haft ryggskott en gång, men då gick det inte att ens komma ur sängen, enda tillfället då jag missade jobbet.

Enligt Trygg-Hansas senaste småföretagarundersökning, som gjorts bland 251 småföretag inom konsultbranschen, väljer nästan varannan (47 procent) småföretagare att gå till jobbet trots att de är sjuka, 38 procent uppger att de tar med sig datorn och mobilen hem och jobbar hemifrån. Endast 15 procent uppger att de stannar hemma och tar ut ersättning. På frågan om varför man jobbar trots att man är sjuk uppger en majoritet, 58 procent, att det beror på att ingen annan kan utföra deras uppgifter.

Andra anledningar till att man jobbar när man är sjuk är att man inte har råd att stanna hemma (10 procent) och att man riskerar att tappa kunder eller beställningar (13 procent).

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.