Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Jubileum för satsning på arbetsmiljö

Publicerad: 8 juni 2017, 11:43

Prevent, samarbetet mellan fack och arbetsgivare kring arbetsmiljöfrågor, fyller 75 år.

Ämnen i artikeln:

arbetsmiljö

Den 11 juni är det 75 år sedan arbetsgivare och fack inledde ett samarbete för bättre arbetsmiljö och färre dödsolyckor på jobbet. Från början drev Prevent frågor som vikten av att följa säkerhetsregler, skapa mer hygieniska personalutrymmen och minska alkoholmissbruket på arbetsplatserna. Sedan dess har Prevent varit med och tagit fram mycket som har haft stor betydelse för dagens arbetsliv, till exempel den grundläggande arbetsmiljöutbildningen BAM och en mängd checklistor till hjälp i arbetsmiljöarbetet.

− Jag är övertygad om att parternas samverkan har bidragit att Sverige har ett så bra arbetsmiljöarbete som vi har idag. Det kommer även att vara en framgångsrik metod för kommande 75 år, säger Carina Lindfelt, avdelningschef på Arbetsmarknad & Förhandlingsservice på Svenskt Näringsliv.

I takt med förändringarna i arbetslivet har också arbetsmiljöarbetet förändrats. I dag ligger allt större fokus på digitaliseringen och på organisatoriska och sociala frågor som stress och gränsen mellan arbete och fritid.

− Nya sociala och organisatoriska aspekter blir allt viktigare samtidigt som många fysiska arbetsmiljöproblem finns kvar. Det är viktigt att arbeta med fler frågor och hela arbetsmiljöspektrat parallellt, vilket Prevent gör genom ett gemensamt arbete och ansvar, säger Malin Wreder, enhetschef på LO.

Prevent har gjort en film om de 75 åren som har gått och utvecklingen inom arbetsmiljö. Klicka här.

Anders Siljevall, anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev