Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Kolla asbest före byggstart!

Publicerad: 12 november 2010, 13:49

Än en gång har arbetare utsatts för den farliga mineralen på jobbet.


Fråga alltid byggherren om det finns asbest i byggnaden! Den uppmaningen kommer från Sveriges Byggindustriers expert på arbetsmiljö, Björn Samuelson. Detta efter larmet om asbest på Karolinska Universitetssjukhuset.

– En entreprenör som ska göra ett arbete i ett hus där det finns minsta anledning att ana att det kan finnas asbest ska alltid fråga byggherren för att få besked. Om byggherren är osäker ska entreprenören låta göra en undersökning som byggherren får betala, säger Björn Samuelson som också är adjungerad professor i arbetsvetenskap vid Luleå tekniska universitet.

Den 2 november slog Byggnads och Elektrikerna larm om asbest på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge.

Elektrikerna har polisanmält Stockholms Läns Landstings fastighetsbolag Locum och installationsföretaget Bravida för arbetsmiljöbrott.

Enligt Elektrikerna har ett femtiotal elektriker exponerats för asbest under tre år. Dessutom ska personal på Karolinska i Huddinge ha befunnit sig i lokalerna där det har funnits asbestfibrer. Risken finns att också patienter har utsatts för asbest, enligt Elektrikerna.

– Det är ändå ovanligt att personer som har utsatts för asbest får en asbestrelaterad sjukdom. Men jag förstår människors befogade oro, säger Björn Samuelson.

Byggnader som uppfördes före 1976 kan innehålla asbest. Risken för att byggnader som är yngre än så ska innehålla asbest är mycket liten. Bakgrunden är då att man har brutit mot bestämmelserna.

– Jag vet inte vad som har skett på Karolinska i Huddinge men det verkar som om man inte har gjort någon asbestundersökning. Byggherren har antagligen inte informerat entreprenören eller så har informationen varit felaktig, säger Björn Samuelson.

Arbetsmarknadsverkets asbestföreskrifter säger att entreprenören ska fråga byggherren om det finns asbest i en byggnad där arbeten ska utföras. Och byggherren är skyldig att ge den information som finns.

Föreskrifterna om hur en asbestsanering ska gå till och vem som får utföra ett sådant arbete är mycket detaljerade.

Enligt uppgifter i massmedia kan anhöriga till yrkesarbetare på Karolinska i Huddinge också ha blivit utsatta för asbest genom att yrkesarbetare har gått hem från jobbet i arbetskläder.

– Att gå hem i smutsiga arbetskläder är ett oskick. Det handlar om ett personligt ansvar hos varje individ. Och den som vet att han har vistats i en miljö med asbest ska byta kläder enligt regler som är mycket stränga och detaljerade, säger Björn Samuelson.

Ny lag om samordnare
Från och med den 1 januari 2011 behöver varje byggarbetsplats ha en utbildad byggarbetsmiljösamordnare. Det ska finnas en person på plats med den kompetensen redan i planerings- och projekteringsfasen av ett byggarbete.

Entreprenörskolan inom BI har utbildat byggarbetsmiljösamordnare sedan 2009. Hittills har drygt 10 000 personer utbildats genom den branschgemensamma kursen. Entreprenörskolan har också tagit fram bygganpassat läromedel i ämnet.

SIS, Swedish Standards Institute, har en handbok som ger praktiska tips och teoretisk kunskap för att man ska förstå vad rollen innebär. Författarna till boken, Benny Halldin och Yngve Levin, är också utbildare i ämnet.

Björn Dickson - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.