Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Kraftig ökning av utländsk arbetskraft

Publicerad: 14 februari 2019, 09:43

Bild 1/2  Ökningen av antalet utstationerade inom byggbranschen kan bero både på byggkonjunkturen och på en ökad anmälningsbenägenhet, tror Arne Alfredsson, t.f. avdelningschef på Arbetsmiljöverket.

Färsk statistik från Arbetsmiljöverket visar att antalet utstationerade arbetare inom byggbranschen skjuter i höjden. Under 2018 registrerades drygt 70000 utstationerade arbetare inom bygg, året innan var de knappt 40000. Det motsvarar en ökning med 77 procent.


I fjol anmäldes totalt 106 799 arbetare till Arbetsmiljöverkets utstationeringsregister, jämfört med 72 552 året innan. Registret infördes 2013, där ska arbetsgivare registrera anställda som har sin anställning i andra länder men som tillfälligt har skickats till Sverige för att arbeta, så kallad utstationerad arbetskraft.

Antalet utstationerade har ökat kraftigt sedan registret infördes, men fjolårets ökning var den största hittills. Ökningen för antalet utstationerade inom byggbranschen är procentuellt sett ännu större – från knappt 40 000 personer 2017 till drygt 70 000 personer 2018. Byggbranschen står alltså ensam för nästan hela ökningen av antalet utstationerade personer förra året.

– Sex av tio utstationerade jobbar i byggsektorn och förklaringen till ökningen är troligen den starka byggkonjunkturen, säger Arne Alfredsson, t.f. avdelningschef på Arbetsmiljöverket, i ett pressmeddelande.

En bidragande faktor kan också vara en ökad anmälningsbenägenhet bland arbetsgivare, spekulerar han.

– Efter sex år med registret kan vi se att antalet anmälningar ökat stadigt och rejält. Men om det är anmälningsbenägenheten som ökat eller en faktisk ökning av utstationerade är svårt att säga, säger Arne Alfredsson i ett pressmeddelande.

Relaterade artiklar

Kraftig ökning av utstationerade 2017

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.