Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Krav på hakrem på hjälmen hos NCC

Publicerad: 1 december 2015, 09:03

Vid årsskiftet skärper NCC kraven på personlig skyddsutrustning. Som första byggföretag i Sverige inför företaget obligatorisk hakrem på hjälmarna. Även skyddsglasögon eller visir blir obligatoriskt efter årsskiftet.


Olyckorna har halverats på NCC:s byggarbetsplatser sedan 2011. Målet är att de ska ner till noll.

– Erfarenheter från NCC i Finland visar att vi kan undvika allvarliga skador genom att använda hakrem och ögonskydd. Därför inför vi nu krav på detta även i Sverige, säger Lars-Gunnar Larsson, arbetsmiljöchef på NCC.

Utrustningen blir obligatorisk från 1 januari för samtliga som arbetar på eller besöker företagets arbetsplatser. Under november och december ska företagen platscheferna se till att alla medarbetare får kompletterande hakrem eller en ny hjälm med hakrem. Alla ska även få visir eller separata skyddsglasögon.

Det är främst vid fallolyckor som hakrem gör nytta i och med att hjälmen då inte riskerar att åka av så att huvudet är oskyddat när byggnadsarbetaren träffar marken. Hakremmen får också hjälmen att sitta mer bekvämt under arbetsdagen. Den ger också en viktig signal att hjälmen alltid ska sitta på.

Under 2015 har NCC Construction i Sverige haft 13 olyckor med ögonskador varav fem stycken som ledde till sjukskrivningar. NCC Finland införde krav på ögonskydd för tre år sedan och under 2015 har inga olyckor med ögonskador skett i landet.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.