Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Kritik mot byggelevers arbetsmiljö

Publicerad: 14 juni 2011, 08:32

Yrkesutbildningarna vid gymnasierna klarar inte att ge eleverna en säker arbetsmiljö. 92 procent av de skolor Arbetsmiljöverket inspekterat saknade ett fungerande arbetsmiljöarbete.


Endast fyra av femtio gymnasier med yrkesinriktade program, som Arbetsmiljöverket inspekterat, hade ett fungerande arbetsmiljöarbete för sina elever under praktik och praktiska övningar i skolan.

Arbetsmiljöverket har undersökt 50 skolor med yrkesförberedande linjer i Västsverige.

? Det är ett anmärkningsvärt dåligt resultat, som innebär att eleverna utsätts för risker som kan och ska förebyggas, säger Pernilla Niia, biträdande distriktschef vid Arbetsmiljöverket i ett pressmeddelande.

Förra året ökade de anmälda olyckorna från gymnasiernas yrkespraktik från omkring 90 olyckor per år de senaste fem åren till 120. Skador av maskiner, transportutrustning, handverktyg samt av djur är dominerade.

I sin rapport konstaterar Arbetsmiljöverket att det ofta saknas både tid och kunskaper hos skolledning och lärare när det gäller arbetsmiljön för de praktiska inslagen i undervisningen.

Nu ska myndigheten fortsätta inspektionerna av skolornas byggprogram i hela landet. Det sker inom ramen för den breda tillsyn inom bygg, som Arbetsmiljöverket inlett.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.