Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Kvartsdamm i fokus för Byggnads arbetsmiljövecka

Publicerad: 22 oktober 2018, 07:41

Foto: Mattias de Frumerie

I dag startar Byggnads den årliga arbetsmiljöveckan, med fokus på damm och kvartsdamm, som långsamt orsakar svåra lungsjukdomar. Ett av problemen är att symtomen kan komma smygande efter 20-30 år.


Inom bygg är det vanligare med dammrelaterade sjukdomar än va många tror. Speciellt utsatt är den som bearbetar, river, bilar i betongprodukter eller betong där det uppstår rök.

– Riskerna synliggörs och arbetsmiljöproblemen kommer att följas upp. Resultatet från veckan överlämnas till arbetsmiljöverket och dammrelaterade sjukdomar uppmärksammas i pressen. Kunskapen kring riskerna ökar i samhället. Byggnads skyddsombud kommer att göra skillnad under veckan. säger Ulf Kvarnström, arbetsmiljöansvarig inom Byggnads.

LÄS MER: Kvartsdammet ska skingras

Som startskott för arbetsmiljöveckan skriver Byggnads tillsammans med Hjärt- och lungfonden en debattartikel i Svenska Dagbladet med följande uppmaningar:

■ Arbetsmiljöverket sänker gränsvärdena för damm och kvartsdamm.
■ arbetsgivarna tillhandahåller skyddsutrustning och ser till att den används.
■ spirometri ska användas vid alla hälsoundersökningar för riskyrken för att tidigt upptäcka tecken på lungsjukdom, behandla och stoppa skadligt arbete med damm och kvartsdamm.

LÄS MER: Nya gränsvärden för kvarts på gång

- Om inte arbetsgivare och myndigheter som Arbetsmiljöverket tar faran med damm och kvartsdamm på allvar riskerar vi att på sikt se en ökning av arbetsmiljörelaterade dödsfall. Alla ska kunna se fram emot en trygg och frisk ålderdom och vi kan inte ha något annat än en nollvision, säger Johan Lindholm, Byggnads ordförande.

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.