Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Lean både risk och möjlighet

Publicerad: 13 maj 2016, 10:51

Ordning och reda i Moeleven Byggmoduls fabrik i Värmlandsbro. Fabriken blev nominerad till Årets Leanbyggare 2016.

Foto: Moelven

Lean riskerar att leda till ökad arbetstakt, minskad möjlighet till variation i arbetet och minskat självbestämmande för personalen. Samtidigt kan lean ge positiva effekter för arbetsmiljön när onödiga och krävande arbetsmoment skalas bort. Det visar en ny kunskapssammanställning.


Kunskapssammanställningen har gjorts av Anna-Carin Fagerlind Ståhl och Kerstin Ekberg, båda vid Linköpings universitets Rikscentrum för arbetslivsinriktad rehabilitering, på uppdrag av Arbetsmiljöverket.

Kunskapen om lean och de fördelar som det kan medföra lyfts allt oftare fram inom byggbranschen.

Läs mer: Årets Leanbyggare 2016.

Men Anna-Carin Fagerlind Ståhl poängterar att lean inte leder till förbättringar av arbetsmiljön per automatik. Lean är inte bara en möjlighet att effektivisera produktionen och förbättra arbetsmiljön, det är också förknippat med vissa risker.

Kunskapssammanställningen visar bland annat att det finns en risk att lean minskar möjligheten till återhämtning och sociala interaktioner, liksom möjligheten för den enskilde att använda sina färdigheter och fatta beslut som rör det egna arbetet.

En annan slutsats i sammanställningen är att studier inom industrisektorn visar att kvinnor riskerar att få sämre möjligheter att delta i förbättringsarbetet, jämfört med män.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.