Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Liftar förses med ID06

Publicerad: 10 juni 2010, 11:18

NCC och Lipac har tillsammans testat hur byggliftar kan startas och distansövervakas med hjälp av ID06. – Vi ville hitta ett sätt att låsa liftarna för obehöriga av säkerhetsskäl, säger NCC: s entreprenadingenjör Per Sandberg.


När byggverksamheten var som mest intensiv med Norrköpings nya köpstad Hageby centrum fanns 70 stycken liftar på området. Vissa tillhörde NCC medan andra liftar tagits dit av olika underentreprenörer.

— När våra gubbar gått in på rast hände det att någon annan helt plötsligt tog liften de ställt ifrån sig. Därför ville vi hitta ett sätt att låsa liftarna för obehöriga genom att koppla dem till ID06-kortet som är personligt, berättar NCC: s entreprenadingenjör Per Sandberg.

Det är även viktigt att den som använder en lift har rätt kunskap om maskinen. Det har skett dödsolyckor från liftar, berättar Per Sandberg, och därför är det arbetsgivarens ansvar att se till att ingen obehörig kommer åt den. Ett samarbete inleddes med liftuthyrningsföretaget Lipac och tre liftar försågs med ID06-läsare. Ett tiotal byggnadsarbetare från NCC fick behörighet. En av dem var Patrik Timan, som tycker att han vande sig snabbt med att använda ID06-kortet istället för startnycklarna.

— Idén är bra, det är skönt att slippa leta efter nycklar i byxfickorna. Den enda nackdelen är väl om någon som inte har behörighet snabbt måste flytta på en lift som står i vägen, då går inte det, säger Patrik Timan.
Vissa detaljer som skulle kunna finslipas upptäcktes genom testningen.

— Om liften inte använts på 15 minuter krävdes ny upplåsning. Det kunde vara lite irriterande att den slog ifrån efter femton minuter. Då fick man lov att aktivera den med kortet igen samtidigt som man kanske höll på med något och hade verktyg i händerna, fortsätter Patrik Timan.

I det stora hela var alla nöjda med försöken som gjordes under ett halvår. Intresset är nu stort, berättar Per Sandberg, att få börja använda liftar som är försedda med tekniken på bred front.

— Vi visste att platschefer har behov av att kunna kontrollera att det är rätt personer som använder rätt lift. Försöket med NCC blev lyckat. Efter användning stod liftarna parkerade på rätt plats och hade alltid fulladdade batterier, säger Lipacs vd Per Hedebark.

Lipacs nästa steg är att implementera tekniken i alla nya liftar som de köper in. Under senhösten i år hoppas företaget även kunna köra igång med fjärrövervakning. Ett kretskort till en mobiltelefon kommer att monteras i liftarna. Denna kommer att sända information vidare till gränssnittet för ID06 och övervakas i datorerna på Lipacs serviceenhet.

— När kunderna ringer för att få service kan vi göra en första servicekontroll via våra datorer innan vi åker ut och påbörjar en eventuell reparation. Vi kan även bygga in varningssystem som visar när laddningen på batterierna i en lift har sjunkit för lågt eller att drivmedlet håller på att ta slut, säger Per Hedebark.

En annan fördel ser Per Hedebark i att det även kommer att bli enkelt att se maskinens exakta position.

— Det kan vara viktigt på en stor byggarbetsplats eller om maskinen stjäls.

LÄS FLER ARTIKLAR OM ID-06 OCH RFID-TEKNIKEN I BYGGINDUSTRIN NR 20, 2010.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.