Arbetsmiljö
Livräddning på distans – Årets innovation
Publicerad: 14 april 2021, 11:42
Projektet Livräddning på distans har tagit fram en metod som sätter byggarbetare i kontakt med sjukvårdspersonal för att kunna hjälpa en kollega som råkat ut för en livshotande olycka.
En teknisk lösning som kan rädda liv i det mest kritiska skedet efter en arbetsplatsolycka har utsetts till Årets innovation 2020 av SBUF.
Byggbranschen har tagit fram en prototyp och modell för livräddning på distans som gör att tiden från att en allvarlig olycka inträffat tills att hjälp från ambulans finns tillgänglig kan minskas. När en allvarlig olycka inträffar är de första 10 minuterna och första timmen avgörande för vilka konsekvenser olyckan får.
Byggindustrin har tidigare rapporterat om projektet, där en tekniklösning och modell möjliggör att medarbetare på plats får distansstöd från sjukvårdspersonal innan ambulans anländer.
LÄS MER: Här ska byggare livräddas på distans
Tekniklösningen och modellen möjliggör rådgivning och livräddning på distans mellan sjukvårds.- och byggpersonal på olycksplatsen, innan ambulans anländer.
Projektet har utgått från en biosensor liknade en pulsklocka som används vid träning. Sensorn mäter och sänder medicinska parametrar, till exempel hjärt- och lungljud till ambulans eller akutmottagning. De på olycksplatsen kan kommunicera via videosamtal med ambulans eller akutmottagning genom en app i en mobiltelefon.
– Det är en ära att lösningen utsetts till Årets innovation. Med engagemang, förslag och kritik av medarbetare på NCC, Skanska, Svevia och Peab som i testövningar utsatts för utmaningar i fält, Region Västerbottens traumateam och ambulanspersonal som givit feedback och Umeå Universitets sakkunskap har det här möjliggjorts, säger Hans Hedberg, projektledare för Byggföretagens utvecklingsprojekt Livräddning på distans, i ett pressmeddelande.