Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

LO-rapport: Skyddsombud hindras och hotas

Publicerad: 26 oktober 2016, 13:10

En tredjedel av alla skyddsombud hindras i sitt uppdrag, 12 procent har utsatts för trakasserier och 6 procent har hotats eller utsatts för våld. Det visar LO:s nya rapport Trakasserier av skyddsombud som släpptes på onsdagen.

Ämnen i artikeln:

arbetsmiljö

NML

Nomi Melin Lundgren

nomi@byggindustrin.se


En enkät till skyddsombuden i alla 14 LO-förbund som LO har låtit göra visar att en stor andel av fackförbundens skyddsombud hindras att utföra sitt uppdrag. Totalt har 7680 skyddsombud svarat på enkäten.

– Det är värre än vad vi trodde. När så många skyddsombud trakasseras eller utsätts för hot och våld handlar det inte längre bara om nonchalans och okunskap från arbetsgivarens sida. Då vill de tysta skyddsombuden, säger LO:s andre vice ordförande Berit Müllerström i ett pressmeddelande.

Inom Byggnads, som har 76 293 aktiva medlemmar, finns 3370 skyddsombud. 545 av dessa har besvarat enkäten. Det motsvarar en svarsandel på 16 procent.

Enkäten fokuserar på tre teman. Om skyddsombuden har hindrats att utföra sitt uppdrag, om de har utsatts för trakasserier på grund av sitt uppdrag och om de har utsatts för hot och/eller våld.

Av de av Byggnads skyddsombud som har svarat på enkäten har 26 procent hindrats att utföra sitt uppdrag (snittet inom LO är 32 procent). 10 procent har utsatts för trakasserier (snittet inom LO är 12 procent) och 4 procent har utsatts för hot och/eller våld (snittet inom LO är 6 procent).

När det gäller hinder som skyddsombuden kan råka ut för handlar det om alltifrån att inte få vara med vid planering av förändringar till att inte kallas till möten eller inte ha deltagit i anmälan av tillbud och arbetsskador. I vissa fall har det till och med hänt att arbetsgivare har nonchalerat skyddsstopp, enligt LO-rapporten.

– Om skyddsombuden inte kan genomföra sina uppgifter riskerar våra medlemmar att bli sjuka eller i värsta fall råka ut för en allvarlig skada. Svenskt Näringsliv måste ta sitt ansvar och se till att företagen sköter det här. För så här kan det inte se ut, säger Berit Müllerström.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev