Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Lönereglerna drar ner svensk industri

Publicerad: 11 januari 2013, 12:16

Medlartrion i 2012 års Byggavtal, Bengt K Å Johansson, Malte Eriksson och Lars Josefsson konstaterade redan i fjol att Byggavtalets löneparagaraf hade havererat. Och nu bekräftar siffror från Svensk Näringsliv att fjolårets lönenivåer har fördjupat den ekonomiska krisen för svensk industri.


– Kanske den förvärrade konjunkturnedgången för byggsektorn och krisen för tillverkningsindustrin är den stora chansen för oss och Byggnads att närma oss varandra. Nu krävs gemensamma åtgärder för att klara byggföretagens och de anställdas situation, säger Ola Månsson, Sveriges Byggindustriers vd.

I veckan överlämnade han tillsammans med BI:s förhandlingschef Mats Åkerlind BI:s svar på Byggnads avtalskrav.

I vår ska parterna träffa ett avtal som måste kunna leda byggföretagen och deras anställda genom en av de värsta ekonomiska kriserna sedan den stora depressionen på 1930-talet. Varselvågen som drabbade Sverige i höstas var en direkt följd av en fördjupad finanskris i Europa och ett ras för svensk export. För byggsektorns del ger en samlad bedömning av orderingången hos BI:s medlemsföretag bilden av fallande byggvolymer inom såväl nybyggnad som ombyggnad. Majoriteten av BI:s medlemsföretag har rekordkorta orderstockar.

– Vi behöver ena oss till insatser som så mycket som möjligt begränsar behoven för byggföretagen att dra ner på verksamheten och göra sig av med folk. Vi ska klara av att träffa ett avtal som tar oss igenom krisen men som också rustar oss för de stora byggbehoven efter krisen utan att slå i kapacitetstaket, säger Ola Månsson.

Mats Åkerlind tror inte att Byggnads avtalskrav på 2,8 procent är den största stötestenen i kommande förhandlingar. Med tanke på det akuta krisläget – som får andra branscher att träffa krisavtal om tillfälligt sänkta löner och kortare arbetstid – är 2,8 procent redan överspelat, menar han.

– Det stora hotet mot både Byggnads och BI:s långsiktiga intressen är om vi tvingas genomföra ytterligare en avtalsrörelse som den i fjol. Mätningar visar att löneökningarna har förvärrat konjunkturnedgången och nu ökar arbetslösheten, säger Mats Åkerlind.

Att beställarna av byggprojekt då väljer att frysa byggstarter är naturligt, menar han.

Ola Månsson och Mats Åkerlind menar att den pågående krisen tydligt åskådliggör hur byggsektorn dras in i det som pågår i världsekonomin på exakt det sätt medlartrion under Bengt KÅ Johansson betonade redan 2009.

– Det är nu uppenbart för alla att vi påverkas. Men vi misslyckades grovt att ta konsekvenserna av det i form av anpassningar i Byggavtalet, säger Mats Åkerlind.

Fjolårets förhandlingsresultat bidrar i stället till att fördjupa nedgången för byggbranschen, menar han.

– Dels blev löneökningarna för stora, dels ledde avtalet till det rekordstora antalet tvister med Byggnads, säger han.

BI och Byggnads hade nära 300 centrala tvister. Ett 20-tal av dessa kommer snart upp i Arbetsdomstolen. Men framför allt orsakade de många ackordlönetvisterna ute i landet sjunkande produktivitet och förseningar. Medlarna konstaterade redan 2012 att Byggavtalets löneparagaraf hade havererat och det har inte blivit bättre under året som gått.

BI som har kollektivavtal med fyra andra fackförbund konstaterar att dessa sammantaget bara har lett till ett litet fåtal centrala förhandlingar.

BI:s svar på Byggnads avtalskrav är därför en genomgång av Byggavtalet paragraf för paragraf med förslag på vilka förändringar som krävs för att förverkliga medlartrions skrivningar inför Byggavtalet 2010.

De viktigaste frågorna för BI:s medlemsföretag är en säker arbetsmiljö, att man 2013 tar ett första steg mot månadslön som huvudlöneform och mer lokalt inflytande.

BI betonar i sitt svar till Byggnads att resan mot moderna kollektivavtal i byggbranschen görs i samförstånd med de fackliga parterna.

”Vi har lyckats väl med våra övriga fackliga parter och vill nu även att arbetet ska fortsätta tillsammans med Byggnads. Vi vill ha konstruktiva diskussioner utan stridsåtgärder”, sade Mats Åkerlind i ett pressmeddelande från BI i måndags.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.