Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Lönerna klara i treårigt byggavtal

Publicerad: 8 april 2013, 19:04

I kväll, måndag 7 april, kom Sveriges Byggindustrier, BI, och Byggnads överens om ett löneavtal i nivå med exportindustrins lönenorm, det så kallade märket. Avtalet löper över 37 månader och löper ut samtidigt som industriavtalet.


Det ger 6,8 procent fördelat över tre år. Det görs avräkning för arbetstidsförkortningen som ingick i det avtal om Byggavtalets allmänna bestämmelser som medlarna fick parterna att acceptera förra veckan. Även förändringar i föräldraförsäkringen och en mindre del för konjunkturkorrigering görs.

Byggnads kan säga upp avtalet efter ett år om man inte är nöjd med hur arbetet i den gemensamma arbetsgruppen mot oseriösa byggföretag går.

Såväl BI som Byggnads   uttrycker  tillfredsställelse med den ekonomiska överenskommelse. På Byggnads hemsida uttrycker Johan Lindholm förhoppningar att expertgruppen ska nå bra resultat. Förhoppningen är ett tydligare ansvar för huvudentreprenören.

Ola Månsson, vd i BI, säger att man nu ska förbättra arbetsmiljön tillsammans med Byggnads och fortsätta arbetet mot oseriösa byggföretag.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.