Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Lönesumman ökade mindre än väntat i rot-företagen

Publicerad: 14 september 2011, 14:31

Rotavdraget innebär att svartjobben har minskat med 10 procent, enligt en rapport från Skatteverket.


Mellan 2008 och 2010 ökade lönesumman med 28 miljarder kronor, eller 25 procent bland företag som är nischade på rot-jobb. Det mindre än väntat, enligt en rapport från Skatteverket.

Enligt rapporten köpte 870 000 personer rot-arbeten under 2010. Antalet köpta arbetstimmar för rot-arbeten uppskattas till 53 miljoner, vilket motsvarar omkring 30 000 årsarbeten. Omkring 40 procent av alla rot-jobb uppskattas vara tidigareläggningar eller arbeten som inte hade blivit av utan rot-avdraget.

Över 61 000 företag har fått utbetalning av rot och av dem drivs 51 procent som enskild näringsverksamhet. Omkring 60 procent är arbetsgivare. Av de drygt 61 000 rot-företagen har 9 procent också fått utbetalning av rut för hemnära tjänster.
Enligt rapporten har rot-expansionen inte gett upphov till mycket fler nya företag än normalt, tillväxten har framför allt skett i redan etablerade företag.

Med rot-nischade företag avser rapportförfattarna företag som utmärker sig bland annat genom att minst 10 procent av deras verksamhet består av rot-jobb.
Det är i den gruppen som lönesumman har ökat med 25 procent mellan 2008 och 2010. I byggsektorn som helhet har den sammanlagda lönesumman samtidigt stigit med 8 procent.

Rapportförfattarna skriver att den 25-procentiga ökningen är avsevärt mindre än vad som schablonmässigt kan antas motsvara arbetsersättningen i mottaget rot-belopp. Författarna nämner ett antal tänkbara förklaringar:
• Vissa arbeten åt hushåll gjordes redan tidigare vitt men gjordes därefter med rot-avdrag.
•  Företag som utför rot-jobb har specialiserat sig på detta och har dragit ner sin övriga verksamhet när efterfrågan minskar under lågkonjunktur.
• Den arbetsersättning som faktureras är mindre än hälften av fakturerat bruttobelopp för arbetskostnader.

Gruppen rot-nischade företag består av 16 416 företag och tillsammans har de tagit emot 6,3 miljarder kronor i utbetalda rot-avdrag, vilket motsvarar 48 procent av den totala summan.

Rot-avdraget väntas öka efterfrågan, vilket kan leda till att priserna pressas uppåt. Författarna skriver att om de vita priserna pressas uppåt till följd av rot-avdraget kan svartköp av renoveringsarbeten på nytt bli mer lockande för priskänsliga köpare.

Om skattereduktionen för rot-arbeten sänktes från 50 till 25 procent säger 10 procent av de tillfrågade i rapporten att de skulle köpa vita tjänster mot faktura och 25 procent att de skulle köpa färre rot-jobb. Om rot-avdraget helt försvann skulle 21 procent helt sluta att köpa rot-jobb 23 procent skulle minska sina inköp.

De som svarade att de skulle ha minskat sina köp av rot-arbeten, eller helt slutat att köpa sådana jobb, om rot-avdraget avskaffades fick frågan hur de då skulle ha fått arbetet utfört.

Enligt svaren skulle 21 procent ha gjort jobbet själva, 9 procent skulle ha tagit hjälp av vänner och 6 procent skulle ha köpt svarta tjänster.

Enligt rapporten motsvarar det 44 000 svarta arbeten, eller 2,6 miljoner timmars svartarbete.

Rapportförfattarna beräknar att svartjobben minskade med 10 procent och antalet svarta arbetstimmar med 14 procent när det gäller de jobb som omfattas av rot-avdraget.

Rot sedan december 2008
Rot-avdraget infördes den 8 december 2008. Avdraget uppgår till 50 procent av arbetskostnaden. Skattereduktionen är maximalt 50 000 kronor per individ, men 100 000 kronor om det exempelvis finns två i hushållet.

Björn Dickson - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.