Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Mångfald och arbetsmiljö heta frågor

Publicerad: 5 juli 2010, 18:49

Byggchefernas seminarium "Bossiga brudar och modiga män" i Almedalen handlade om angelägna problem att lösa kring bristen på jämställdhet och dåliga attityder i en fortfarande enkönad sektor.


Samtidigt är branschens stora framtidsfråga hur den ska klara sina omfattande rekryteringsbehov. Motivationskonsulten och moderatorn Göran Adlén målade en bild av arbetsgivarens kommande svårigheter med nya generationer av unga som har andra värderingar och behov. Långa utbidningar, långa anställningar och höga löner hamnar långt ner på prioriteringslistan hos framtidens arbetskraft. En arbetsfivare kan i allt mindre utsträckning räkna med sina medarbetares lojalitet på det sätt som gällde för bara några år sedan.

Hur ska man då förhåla sig till denna föränderliga väld, frågade Göran Adlén Skanska Sveriges vd Anders Danielsson, och en panel med Byggnads Hans Tilly, Eva Bengtsson Skogsberg från riksdagen, Lars Bergqvist; Byggcheferna, Carin Götblad; länspolismästaren i Stockholm och Gotland, och Ronny Odlander från riksdagens socialutskott.

Både Anders Danielsson och Carin Götblad kunde var och en ge tydliga exempel på hur de arbetar med att förändra sina organisationer genom att få dessa att bättre spegla hur Sverige ser ut idag med sin mångkulturella befolkning.

– En mångfaldsgrupp kräver en annan sorts ledarskap, som sedan en tid håller på att rulla ut en riksomfattande utbildning inom skanska kring mångfaldsarbete.

Carin Götblad beskrev hur polisen numera arbetar i vad hon kallar tvärgrupper för att säkerställa att man får in olika perspektiv i organisationen.

– Försök att få in män på typiska kvinnoområden så får ni se på resultat. Då ökar både status och lön.

Hans Tilly sade att om atityder ska ändras så finns det åtminstone en han vill ha även i fortsättningen. Byggjobb har till skillnad från utlandet hög status.

Göran Adlén hänvisade till en aktuell ungdomsbarometer som visar på tydliga skillnader mellan barn till föräldrar som bägge invandrat och övriga svenskar. På punkt efter punkt är invandrarbarnen mer ambitiösa och motiverade än sina svenska kamrater. Det gäller utbildningsmål och karriärval.

– Invandrarbarnen siktar i mycket högre usträckning på höga utbildninngar och yrken som idag totalt domineras av infödda svenska, yrken som läkare, ingenjörer, civilekonomer, lärare och liknande, sade Göran Adlén.

Carin Götblad uppmanade publiken att ta in starka kulturer i sina organisationer, att lösa de problem som uppstår, kompromissa om det behövs och att sedan använda företrädarna för tidigare främmande kulturer som föredömen.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.