Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Mest och minst virusdrabbade inom bygg

Publicerad: 19 mars 2020, 09:33

Thomas Ekvall, prognoschef på Prognoscentret gör en bedömning av läget för byggbranschen just nu.

Olika delar av byggbranschen drabbas olika hårt av virusspridningen. Prognoschef Thomas Ekvall ger sin analys.


Thomas Ekvall, prognoschef på Prognoscentret gör en bedömning av läget för byggbranschen just nu:
– I första ledet påverkas troligtvis byggmaterialproducenterna därför att de får problem med att producera när arbetskraften stannar hemma. Entreprenadsektorn klarar sig initialt bättre, liksom arkitekter och konsulter. Men även de kommer att påverkas om nedstängningen blir långvarig. Utförandeled, det vill säga entreprenörer, installatörer andra typer av hantverkare som arbetar med byggnation och installation, blir nog först och främst drabbade av att tillgången till viktiga insatsvaror över tid kan bli begränsad.

Produktionen på arbetsplatserna kommer troligtvis att kunna upprätthållas om än med något lägre intensitet, bedömer han.

– För närvarande är antalet smittade relativt få (vad vi vet) och med de massiva åtgärder som myndigheterna nu vidtar finns det hopp om att smittspridningen inte accelererar. Därmed kommer en förhållandevis liten del av arbetsför befolkning att bli sjukskrivna. Tjänstemän inom branschen arbetar sannolikt redan hemifrån. De som arbetar ute på byggarbetsplatserna är givetvis mer sårbara, och i synnerhet gäller det för den del av personalen som dessutom bor i tillfälliga bodar/moduler.

På anläggningssidan tror Thomas Ekvall att man kommer kunna upprätthålla en någorlunda normal aktivitet.

– Här är produktionen i hög grad mekaniserad och folk sitter ofta ensamma i sina maskiner. Huvuddelen av kommunikationen sköts över mobilen och måltiderna kan intas utan att man behöver tränga ihop sig i byggbodarna.

Hur det går med uppstarten av nya projekt är mer osäkert. De flesta projekten som ligger i startgroparna för igångsättning kommer sannolikt att påbörjas, bedömer Thomas Ekvall.

– Det är så klart väldigt kostsamt att skjuta upp projekt där det redan investerats stora belopp på planering/projektering och där entreprenörer redan är kontrakterade. Risken för att man skjuter upp eller avbryter projekt som fortfarande ligger i planeringsstadiet är så klart större ju kortare planprocessen har kommit.

I utförandeled kommer kanske bristen på insatsvaror, till exempel bygg- och installationsmaterial, att bli ett problem så småningom, men det beror i sin tur på om byggmaterialindustrin och handelsled klarar av att hålla igång sin verksamhet, skriver Prognoscentret. Om transportsektorn, som ska frakta allt till byggarbetsplatserna, lyckas fortsätta upprätthålla normal verksamhet under den här perioden blir avgörande.

– Branschen är naturligtvis ordentligt påverkad av det som sker men det är knappast tal om några nedstängningar, säger Thomas Ekvall.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.