Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Arbetsmiljö

Mögelsäkert men hot mot hälsan?

Publicerad: 3 Juni 2008, 12:01

De nya kartongfria gipsskivorna skulle rädda byggbranschen från möglande fasader. Men istället har branschen fått ett arbetsmiljöproblem på halsen. Skivornas glasfiber ger byggjobbare näsblod, klåda och hosta. Nu ska skivornas hälsofara utredas.


Byggbranschen reagerade snabbt på larmen förra året om mögelskadade fasader. Nya fuktsäkra skivor har tagit över på många byggen, både i fasaden och i badrum. Flera olika tillverkare av gipsskivor bytte ut kartongytan mot glasfiber.

Eftersom de nya skivor inte längre innehåller några organiska material finns det inget som mögelsvampar kan bryta ner och leva av. Allt borde ha varit frid och fröjd.

Då kom larmet.

Byggnadsarbetare fick näsblod och hosta. Och huden kring tröjans halsöppning och runt handlederna blev irriterad och kliade.
Flera av fackförbundet Byggnads regionala skyddsombud gick ut med krav på att skivorna skulle stoppas.

På Skanskas bygge vid Nacka Forum strax öster om Stockholm avbröts arbetet och Arbetsmiljöverket kopplades in. Men byggentreprenörerna har inte gjort en kovändning och gått tillbaka till kartongklädda gipsskivor.

Istället har en intensiv debatt om skyddsutrustning satt igång hos alla parter. Och om glasfiberdammet är farligt eller inte. Byggnads uppfattning är klar.

- Vår hållning är att det inte ska tillverkas nya material där man behöver använda personlig skyddsutrustning. Då är det ju något som är sjukt, säger Jörgen Eriksson, ansvarig för arbetsmiljöfrågor på fackförbundet.

Tillverkarna av skivor har en annan åsikt.

- Den glasfiber vi använder är inte hälsofarlig. Våra fibrer är fem gånger större än Arbetarskyddsstyrelsens gräns för inhalerbart damm. Dammet från de här glasfibrerna kommer alltså inte ner i lungorna. Det är så stora partiklar att de fastnar i de flimmerhår som ska skydda lungorna, säger Rolf Öhman, som jobbar med forskning och utveckling på Gyproc, bolaget som tillverkar skivan Glasroc Hydro.

- Däremot kan man få hudirritation och irritation av slemhinnor. Vi har därför rekommendationer att man ska skydda sig med handskar och heltäckande klädsel, tillägger han.

Knauf Danogips har gipsskivorna Humidbord och Weatherboard samt cementskivan Aquapanel. Mikael Stålfors är vd för bolaget i Sverige.

- Vi har hela tiden haft i våra rekommendationer att man ska ha långärmad tröja, skyddshandskar och, i de fall man är känslig, även munskydd. Då vet vi att man över huvudtaget inte har några problem, säger han.

På Skanskas bygge i Nacka har arbetet återupptagits tills vidare, men nu med full skyddsutrustning. Arbetsmiljöverkets representant anser dock att problemet på sikt bör lösas på annat sätt. Personlig skyddsutrustning det sista alternativet man ska använda för att reducera risker, enligt verket.

Flera av de stora byggbolagen kräver nu att tillverkarna förbättrar sina skivor. Nya skivor kommer att testas under sommaren, enligt de byggbolag som Byggindustrin har pratat med.

Exempelvis håller Gyproc på att produktutveckla sin skiva Glasroc Hydro så att den inte ska damma så mycket när den bearbetas.

- Ja, det håller vi på med. Meningen är att gipsen ska tränga igenom glasfiberväven på ytan så att den får en mer gipsliknande yta och glasfibern ska ligga mer inbäddad i gipset, säger Rolf Öhman.

Även Knauf Danogips kan tänka sig att förändra sin skiva.

- Om man inte använder den skyddsutrustning vi rekommenderar så är det ingen bra produkt. Och om våra kunder inte tycker att produkten är bra så kommer vi absolut att tillsammans med dem att vidareutveckla den, säger Mikael Stålfors på Knauf Danogips om gipsskivan Humidboard.

Själv skulle han hellre se att kunderna köpte företagets cementskiva Aquapanel.

- Personligen, och vi som företag, anser inte att humidboard är en bra lösning. Vi anser att Aquapanel är en mycket mycket bättre lösning. Den har inte alls den typen av problem med glasfiberdamm, som man kan uppleva med Humidboard.

Skivan har ett inbakat glasfibernät som armering. Men också denna skiva har fått kritik för att den släpper irriterande glasfiberdamm när den sågas till. Samt för att den är dyr och för tung, trots att den finns i ett mindre format som ska vara lättare att lyfta på plats vid monteringen. Byggnads vill därför att hälsofaran med alla glasfiberskivor utreds.

- Vi håller på att utreda saken med hjälp av Byggindustrins centrala arbetsmiljöråd, BCA. Vi har diskussioner med IVL och Avdelningen för yrkes- och miljömedicin vid Örebro universitet om eventuella utredningar. Vi vill ha fakta om vad det finns i det här som gör det farligt att använda, så att man blöder näsblod, säger Jörgen Eriksson på Byggnads.

Hittills har han bara hört om ungefär 20 personer med besvär. Men fackförbundet försöker få kontakt med fler som upplevt besvär via sin hemsida. Syftet är att få en bättre uppfattning om omfattningen av problemet och att få fler personer att undersöka, om en medicinsk undersökning sätts igång.

Och byggbolagen gör det de kan under tiden: inför skärpta rutiner. Skanska ska numera inleda arbetet med skivorna med en riskinventering. Utrymmet städas från allmänt damm innan byggarbetarna börjar jobba. Därefter används en luftrenare och förstärkt personlig skyddsutrustning, enligt bolagets arbetsmiljöchef Gustaf Werner.

Även NCC har skärpt informationen om krav på städning och användning av personlig skyddsutrustning. Bolaget har gått ut med instruktioner om hur skivorna kan hanteras för att minimera dammet, till exempel genom att vara utomhus när man sågar i skivorna.

- Man måste skydda sig rejält. Det här är en fiber som man inte får bort från huden så lätt, särskilt om man är lite svettig. Och då blir den irriterande, säger Lars-Gunnar Larsson, arbetsmiljöchef på NCC Construction Sverige.

Nu gäller det för byggbolagen att se till att rutinerna tar sig ända ut till hantverkarna. För ute på byggena har man i många år sågat och skurit i de jämförelsevis ofarliga kartongklädda gipsskivorna.

Och att jobba i skyddsoverall, med munskydd och tättslutande skyddsglasögon är inte bekvämt. Särskilt inte i sommarvärmen.

NICLAS KÖHLER

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.