Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

NCC övade nära döden

Publicerad: 2 september 2015, 12:55

Bild 1/5  Hans Lundström är kranförare på Binsell. Han och flera andra talade om de risker som uppstår när olika nationaliteter jobbar sida vid sida utan att ha ett gemensamt språk.

Foto: Johanna Åfreds

I dag pågår NCC Awareness Day i hela koncernen. På Torsplan överraskades de anställda med en verklig övning under säkerhetsdagen.


Ämnen i artikeln:

NCCAwareness Day

En person har hamnat under en betongtrapp som lossnat vid ett kranlyft. Det hela utspelar sig på nionde våningen på NCC:s projekt Torsplan 2 i Hagastaden i Stockholm. Några våningar ner ligger en annan person, även det en docka, som har träffats av betongsplitter som fallit ned genom ett schakt. NCC:s styrelseordförande Tomas Billing, som gör ett besök på byggarbetsplatsen under fokusdagen på arbetsmiljö, är vidtalad och överlämnar ett brev med instruktioner till Victor Cardenas, betongbas, hos underentreprenören Contiga.

– Det stod bland annat att en kille ligger klämd under en trapp och att vi skulle följa rutinerna, säger Victor Cardenas.

Byggarbetsplatsens alla våningar utrymdes. Därefter samlades NCC:s egna anställda och alla underentreprenörer gruppvis i bodarna för att gå igenom hur övningen hade gått. Under NCC Awareness Day stannade allt arbete av klockan nio på morgonen på koncernens alla arbetsplatser för att lyfta frågan om säkerhet. I år lades extra fokus på begreppet time-out, som går ut på att alla anställda ska känna sig uppmuntrade att begära ett stopp i produktionen så fort de känner att ett moment känns osäkert.

– Alla ska känna att de har ledningen bakom sig om de vill begära time-out. Använd det så fort du är osäker, säger Hans Ingvarsson, NCC:s affärschef på Torsplan.

Enligt NCC:s egen statistik har arbetsplatsolyckorna inom företaget minskat med närmare 50 procent sedan 2011.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

NCCAwareness Day

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.