lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

NCC rev asbest utan tillstånd

Publicerad: 17 juni 2019, 09:08

NCC får betala 150 000 för bristande hantering av asbesthaltigt avfall.

På en av NCC:s byggarbetsplatser i Örebro upptäckte Arbetsmiljöverket flera brister i asbesthanteringen. Nu väntar dryga sanktionsavgifter för bolaget.

Ämnen i artikeln:

arbetsmiljö

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


Det var tidigt i maj som Arbetsmiljöverket gjorde en inspektion på ett NCC-bygge på Universitetssjukhuset Örebro.

Myndigheten kunde konstatera att NCC hade rivit material som innehållit asbest utan att söka tillstånd hos Arbetsmiljöverket – något som måste göras om mer än 1 viktprocent av materialet är asbest. För detta beläggs NCC med en sanktionsavgift på 400 000 kronor, vilket är maxbeloppet.

Under besöket framkom det också att det fanns förpackningar och behållare som innehöll asbesthaltigt avfall, men som inte hade varningstexter som innehöll ordet ”asbest”.

Arbetsmiljöverkets föreskrifter slår fast att förpackningar och behållare med asbesthaltigt avfall måste ha varningstexter där det framgår att det cancerframkallande ämnet finns i avfallet. Överträdelsen resulterade i en sanktionsavgift på maxbeloppet 150 000 kronor för NCC.

NCC hade även missat att genomföra medicinska kontroller med tjänstbarhetsbedömning av de arbetare som skulle jobba med att ta riva det asbesthaltiga materialet. Detta resulterade också i en sanktionsavgift på 150 000 kronor.

Enligt uppgift från NCC så kontaktade de Arbetsmiljöverket så fort de fick information om att det förekom asbest i avfallsmassorna. NCC har sedan upptäckten även anlitat ett företag med tillstånd för att omhänderta asbesten, erbjudit medicinska kontroller till de medarbetare som genomfört arbetet, tagit prover på arbetsplatsen, i bodar och i angränsande utrymmen (visade inte på några asbestfibrer) samt sanerat utrustning och kläder, med mera.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev