Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

NCC stoppar arbetet för säkerhets skull

Publicerad: 4 september 2019, 06:00

Bild 1/2  NCC-medarbetare på Kärråkra tågdepå.

Foto: Rickard Johnsson / Studio-E

Klockan nio i dag stannar samtliga arbetsplatser inom NCC upp för att prata säkerhet. När bolagets Awareness Day hålls för nionde gången är det med temat säkra beteenden.


Sedan 2011 hålls Awareness Day den första onsdagen i september varje år. Klockan 09.00 står alla NCC:s arbetsplatser stilla och medarbetarna samlas för att prata säkerhet. Årets fokusområden är ”säkert beteende”.
– Vi kan fortsätta att fokusera på olyckstal och allt vi vill undvika, men nu väljer vi att prata om det som vi vill åstadkomma – säkerhetskultur och säkra beteenden, säger Mona Backlund, arbetsmiljöchef på NCC Industry, till Byggindustrin.

NCC har för dagen producerat filmer dilemman kring ämnet säkerhetskultur som de anställda får diskutera. Alla ska få möjlighet att komma med tankar och idéer om hur arbetsplatsen kan bli säkrare.
– Det finns två olika versioner av filmerna som riktar sig till alla som jobbar inom produktion samt ytterligare ett koncept som är anpassat till kontoren, säger Mona Backlund

Har vänt trenden

NCC har lyckats vända olyckstrenden efter att de allvarliga olyckorna ökade mellan 2016 och 2018. Nu minskar de igen.
– Det finns enskilda projektenheter som har sina utmaningar, men generellt ser trenden positiv ut, säger Mona Backlund.

För NCC-anställda är Awareness Day obligatorisk, men även underentreprenörer och byggherrar är välkomna att delta.
– Tanken är att det här ska vara för alla. Men sedan är det upp till chefen på respektive arbetsplats att se till att det fungerar, säger Mona Backlund.

Utöver Awareness Day har NCC en årlig säkerhetsvecka på våren, Safety Week.
– Det är lite olika ingångar. Awareness Day fokuserar främst på beteenden. Men sedan handlar det om att få systematik i säkerhetsarbetet och inte koncentrera allt till ett enda tillfälle, säger Mona Backlund.

Var kommer du själv befinna dig klockan nio?
– Jag är ju själv chef, så jag kommer att samla mitt team på kontoret, titta på filmerna och diskutera säkra beteenden, säger Mona Backlund.

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.