Arbetsmiljö
NCC: tysta bok får ökad spridning
Publicerad: 17 november 2014, 13:29
En illustration ur bilderboken som visar att man ska ta hjälp om man har frågor. Foto: Johan Reichs/NCC
NCC:s lilla säkerhetsbok, ”Tysta boken” kommer att spridas till medlemsföretagen i Sveriges Byggindustrier, BI, med start i nästa vecka. För NCC har den varit betydelsefull i arbetet att få ned olyckstillbuden. Sedan 2011 har arbetsplatsolyckorna på företaget gått ned med 40 procent.
– Det är fantastiskt att vi kan samarbeta inom branschen på det här sättet, säger Petra Flyborg, nationell projektledare för fokusområdet En säker arbetsplats, inom BI.
Boken på ett 60-tal sidor ryms lätt i fickan och visar metodiskt upp ett stort antal vanliga jobbmoment som förekommer på varje arbetsplats. Varje moment uttrycks med två teckningar på samma sida, en svartvit som riskfylld och överkryssad och under denna, den rätta lösningen som är färglagd.
– Den är enkel och mycket pedagogisk och kan förstås av alla oavsett språk och färg på hjälm, säger Petra Flyborg, som är mycket nöjd med att NCC gett BI tillgång till ett 60-tal av illustratören Johan Reichs teckningar.
– På det här sättet kan vi lyfta varandra inom säkerhetsarbetet. När ett företag hittar något som verkligen fungerar delar vi med oss till alla andra.
Inledningsvis handlar det om skyddsutrustning: fel är jympaskor, rätt är skyddsskor. Fel är att strunta att registrera sig, rätt att läsa av sitt ID06-kort. Fel är lösa stegar, rätt att använda liftar och så vidare. Andra teckningar gäller fel och rätt när material ska lyftas, hur det ska fästas och stabiliseras, hur säkerhetsanordningar fästs upp vid arbete på tak, försiktighet vid arbete nära kraftledningar och krav på skydd under byggnationen av trapphus, rätt täckning av hålrum mellan våningar och avspärrningar mot rasrisker.
– Det är imponerande hur NCC fått till det med rätt beteende och fel beteende vid ett stort antal av de värsta riskerna på en byggarbetsplats, säger Petra Flyborg.
Premiär för BI-upplagan av ”Tysta boken” blir det på seminariet En säker arbetsplats i Örebro 19 november.
Staffan Åkerlund