Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Nordens största köpcentrum invigs

Publicerad: 12 november 2015, 15:10

I kväll, torsdag den 12 november, invigs Mall of Scandinavia, Nordens största köpcentrum. Efter knappt tre års byggtid är det dags för det nya shopping- och nöjespalatset att slå upp dörrarna. Men bygget har kritiserats för bristande arbetsmiljö.


I januari 2012 var det byggstart för Mall of Scandinavia, den franska centrumaktören Unibail-Rodamco storsatsning i Sverige. Det stora shoppingcentret ligger i Solna, alldeles intill nationalarenan Friends.

Byggnationerna har pågått in i det sista. Bygget har fått kritik för brister i arbetsmiljön. Så sent som förra veckan anmälde Nils Thorsell, regionalt skyddsombud på Elektrikerna, elsäkerhetsbrister i byggnaden. Han uppger att det är upp till 7 000 personer inblandade på bygget i Solna. Enligt reglerna bör det finnas ett skyddsombud per 25 anställda.

– Min bedömning är att arbetsmiljöarbetet är eftersatt, säger Nils Thorsell.

Bristerna utreds nu av Elsäkerhetsverket, skriver Svenska Dagbladet.

Mall of Scandinavia

■ Mall of Scandinavia rymmer 250 butiker och har totalt cirka 100 000 kvadratmeter butiksyta. Byggnaden har ritats av Wingårdh Arkitekter.
■ Peab har varit byggentreprenör.
■ Projektet har kostat cirka 600 mijloner kronor.
■ Mall of Scandinavia har certifierats enligt den globala miljö- och hållbarhetsstandarden BREEAM med betyget Excellent i Designfasen. Det är första gången ett svenskt köpcentrumprojekt erhåller Excellent-nivå.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.