lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Northvolt lovar kapa i leverantörsleden – bostadsministern: ”Extremt välkommet”

Publicerad: 21 mars 2022, 14:24

Northvolt kommer Foto: Northvolt

Northvolt har kommit överens med Byggnads om att kommande fabriker ska byggas i högst två entreprenörsled. Initiativet välkomnas av regeringen.

Ämnen i artikeln:

Northvoltarbetsmiljö

– Det är extremt välkommet att Northvolt och Byggnads tar ett initiativ som skapar ordning och reda. Northvolt ska byggas utan fusk, säger bostadsminister Johan Danielsson (S) till Fastighetsnytt.

Leverantörskedjan ska begränsas till max två led när företagets nya anläggningar byggs i Borlänge och Göteborg. Allt för att slippa obehörig personal som vid bygget av batterifabriken i Skellefteå i november förra året.

Läs även: Nybyggaranda och kontroverser i Northvolts Skellefteå: ”I våra ögon var de en ganska ovan byggherre”

Initiativet presenterades på måndagen i samband med bostads- och biträdande arbetsmarknadsministerns besök i Borlänge och Kvarnsveden; det gamla pappersbruket som ska bli Northvolts nya batterifabrik.

Regeringens förhoppning är att överenskommelsen mellan Northvolt och Byggnads ska bidra till en ny standard i hela bygg- och anläggningsbranschen, som präglas av stora problem med fusk och brottslighet.

Läs även: Byggföretagen om Northvolts Göteborgssatsning: ”Hoppas att själva byggprojektet genomförs hållbart”

– Jag hoppas att detta fungerar som ett föredöme för andra. Vårt budskap är tydligt; kampen mot arbetslivskriminaliteten ska växlas upp. För att lyckas krävs ett samlat och gemensamt arbete där alla aktörer är med och tar ansvar. Därför är handslaget mellan Northvolt och Byggnads särskilt välkommet, säger Danielsson.

Bostadsministern och civilminister Ida Karkiainen (S) har också initierat rundabordssamtal om hur verktygen för offentlig upphandling kan vässas för att slippa fusk.

Teresa Ahola

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev