Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Nu blir det dyrare att slarva med arbetsmiljön

Publicerad: 26 mars 2014, 14:30

Det nya sanktionssystemet ska öka motivationen att arbeta förebyggande med fallskydd och annat som rör arbetsmiljön. Foto: Mattias de Frumerie

Foto: Mattias de Frumerie

Arbetsmiljöverket inför ett nytt system med straffavgifter för arbetsgivare som bryter mot arbetsmiljölagen. De nya bestämmelserna träder i kraft den 1 juli 2014.


Enligt arbetsmiljöverket är det med nuvarande system många anmälningar om slarv med arbetsmiljön som inte leder till straff.  Dessutom tar utredningarna mycket resurser i anspråk då både Arbetsmiljöverket, polis och åklagare är inblandade. Det nya sanktionssystemet som Arbetsmiljöverket arbetat fram efter ett riksdagsbeslut ska råda bot på problemen.

Med det nya sanktionssystemet kan Arbetsmiljöverket utfärda straffavgifter till arbetsgivare som bryter mot arbetsmiljölagen utan att gå via polis, åklagare och domstol.

– Sanktionssystemet syftar till att öka motivationen för att arbeta förebyggande med arbetsmiljöfrågorna. Om någon skadas eller dör i arbetet är det fortfarande domstolsprocess som gäller, säger Bernt Nilsson, tillförordnad generaldirektör på Arbetsmiljöverket i ett pressmeddelande.

Ett 40-tal bestämmelser är förenade med straffavgift i det nya systemet. Avgiftens storlek varierar beroende på hur allvarlig överträdelsen är samt beroende på företagets storlek.

Det nya systemets bestämmelser träder i kraft den 1 juli 2014 med undantag för två bestämmelser om fallskydd som träder i kraft den 1 januari 2015.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.