Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Nu har vi en svår process framför oss

Publicerad: 26 februari 2014, 14:36

Byggnads har sagt upp Byggavtalet. ”Vi är tillbaks på ruta noll” säger Mats Åkerlind, vvd och förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier. Han spår att en svår och komplicerad process nu väntar för parterna.


Enligt Byggavtalet har Byggnads möjlighet att säga upp det treåriga Byggavtalet redan efter ett år om man inte var nöjd med resultatet av den partsgemensamma arbetsgruppen för ordning och reda i byggsektorn.

Arbetsgruppen har bland annat försökt komma fram till godtagbara lösningar kring ett huvudentreprenörsavtal.

Efter Byggnads avtalsråd torsdagen den 20 februari gick både Byggnads och Sveriges Byggindustrier, BI, ut med pressmeddelanden om att Byggnads sagt upp avtalet.

Sveriges Byggindustrier vvd och förhandlingschef Mats Åkerlind var besviken och överraskad.

– Jag är till och med tveksam om de har rätt att säga upp avtalet så här. Bägge parter har undertecknat den gemensamma rapporten från programgruppen för ordning och reda i byggbranschen, säger han.

Byggnads officiella uppsägning av Byggavtalet lämnades till Sveriges Byggindustrier sent i tisdags, den 25 februari.

Torbjörn Hagelin, Byggnads avtalssekreterare:

– Det var för dåligt. Det enda som sägs är att huvudentreprenören ska samla in en lista över underentreprenörer och uppdatera denna. Det finns redan i dag. Vi vill ha en svensk modell av ett huvudentreprenörsavtal.

Det finns en ny skrivning kring ett huvudentreprenörsavtal i rapporten, men Byggnads är inte tillfreds med den, utan vill ha ett mer långtgående ekonomiskt ansvar för huvudentreprenören.

Parterna har nu fram till den 31 mars på sig att hitta fram till ett nytt avtal. Därefter blir det avtalslöst.

– Jag utgår  från att vi kan förhandla fram ett nytt avtal, säger Torbjörn Hagelin.Varför är frågan om huvudentreprenörsavtal så viktig för er?

– Därför att det finns så stora problem med långa  entreprenadkedjor och tryggheten för de anställda. Med för långa underentreprenadkedjor blir det de anställda som blir drabbade och svartjobbet ökar. Det vet vi av erfarenhet. Ett huvudentreprenörsavtal skulle vara självsanerande för branschen, säger Torbjörn Hagelin.

Mats Åkerlind tycker att det är konstigt att Byggnads sagt upp avtalet samtidigt som man faktiskt var överens om arbetsgruppens förslag kring ett huvudentreprenörsavtal.

– Byggnads förslag med solidaransvar innebär att man stärker de företag som står utanför kollektivavtalet eftersom de inte behöver ta hänsyn till de ökade riskerna. De kan fortsätta att sälja sina tjänster billigare jämfört med kollektivavtalsbunda företag, säger Mats Åkerlind.

Finansdepartementet har lagt fram ett förslag för ändrade skatteregler för byggbranschen som syftar till att minska svartarbetet och göra det svårare för oseriösa aktörer att verka.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.