Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Nu ska Arbetsmiljöverket tänka genus

Publicerad: 4 maj 2015, 13:57

Arbetsmiljöverket ska utforska vilken betydelse föreställningar om manlighet har för de arbetsmiljörisker som män utsätts för. Foto: Elin Bennewitz

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) ger Arbetsmiljöverket i uppdrag att analysera dödsolyckorna på arbetet ur ett genusperspektiv. Arbetsmiljöverket har sedan flera år tillbaka arbetat med att belysa kvinnors arbetsmiljö, nu är det männens tur.

Ämnen i artikeln:

Arbetsmiljöverketarbetsmiljösäkerhet

Elin Bennewitz

elin@byggindustrin.se


Arbetsmiljöverket har sedan 2011 haft i uppdrag att belysa kvinnors arbetsmiljö samt utveckla metoder för att förebygga att kvinnor slås ut ur arbetslivet på grund av arbetsrelaterade besvär.

Enligt Arbetsmarknadsdepartementet är den samlade kunskapen om varför kvinnor skadas och blir sjuka av sina arbeten nu god. Däremot har Arbetsmiljöverket inte tidigare haft i uppdrag att utforska betydelsen av föreställningar om manlighet för de typer av arbetsmiljöfaktorer som män utsätts för.

Det är bakgrunden till att arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) nu ger Arbetsmiljöverket i uppdrag att analysera dödsolyckorna på arbetet ur ett genusperspektiv. Arbetsmiljöverket ska ta fram metoder för hur man kan arbeta förebyggande mot olycksfall och dödsolyckor med hjälp av ett genusperspektiv i arbetsmiljöarbetet. I uppdraget ingår också analys, kunskapssammanställningar samt kompetenshöjande aktiviteter.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev