Arbetsmiljö
NVS Installation jobbar mot alkohol och droger
Publicerad: 8 december 2009, 11:42
NVS Installation har lagt mycket tid på att ta fram en ny alkohol- och drogpolicy. ? - Vi vill signalera att det ska vara säkert att jobba med oss, säger arbetsmiljösamordnaren Dan Wallén.
Ämnen i artikeln:
arbetsmiljöEn anställd som åker dit för rattfylla med firmabilen, oro över säkerheten när någon med missbruksproblem finns med i arbetslaget, eller ett dåligt utfört jobb. Alkohol och drogmissbruk kan visa sig på olika sätt på en arbetsplats. VVS-företaget NVS Installation med 2400 anställda runtom i landet stöter på problemen flera gånger om året.
- Vi vill signalera att det ska vara säkert att jobba med oss. Det är viktigt eftersom vi är mycket ute på byggarbetsplatser och i trafiken. Vi har redan en alkohol- och drogpolicy men nu vill vi hitta bättre verktyg för de chefer som ska hantera detta, säger Dan Wallén som är arbetsmiljösamordnare på NVS Installation.
Att ta i frågan är svårt tycker många. Kollegor drar sig för att ”sätta dit” en kompis. Chefer drar ut på tiden innan de vågar kalla till ett första samtal om misstankar som kan ha funnits i flera år. Inom branschen är det inte ovanligt att en duktig montör avancerar till projektledare och sedan kanske till filialchef. Hur gör man när man helt plötsligt är chef över sina gamla kollegor och har svårt att välja de rätta orden? Allt sådant ska bli lättare med tydligare riktlinjer och genom att frågan lyfts på alla nivåer ute i företaget.
- Det är knepiga frågor som har med integritet att göra. Men som chef ska man bara ställa krav och erbjuda hjälp, inte vara terapeut. Det får företagshälsovården sköta, säger Dan Wallén.
Dan Wallén beräknar att varje år dyker det upp ett tiotal fall som slussas vidare till företagshälsovården. Av dem är det några som åkt fast för rattfylla, några som har alkoholproblem som påtalats av kollegor, kunder eller chefer, samt några med andra typer av drogproblem. Trots att företaget har en policy kring frågorna så har den inte varit så utförlig att alla chefer känt att de kunnat luta sig helt mot den när det hettat till.
?- En anställd med problem ska behandlas lika oavsett om den jobbar i Trelleborg eller Luleå. Vi vill bland annat reda ut vem som ska stå för betalningen av en rehabilitering. Hittills har företaget stått för kostnaden ibland, andra gånger har den anställde eller kommunen den bor i tagit sitt ansvar, säger Dan Wallén.
NVS Installation har fått mycket inspiration i sitt arbete med en mer konkret policy från det branschövergripande samarbetet mellan Alna (drivs av arbetsmarknadens parter), VVS Företagen, Byggnads, Ledarna, Unionen och Sveriges Ingenjörer. Där har en arbetsgrupp tagit fram boken ” Det rör oss” som nu ska spridas på arbetsplatserna.
Under året som gått har frågan om att införa alkohol- och drogtester diskuterats i NVS skyddskommitté, där både arbetsgivare och facket sitter med. Testerna ska inte vara slumpvisa utan göras vid alla nyanställningar och de gånger det finns misstanke om att en anställd är påverkad.
?- Vi vill ha ett lokalt kollektivavtal med villkoren för alkohol- och drogtester. De måste göras på ett seriöst sätt, inte av arbetsgivaren själv utan av företagshälsovården.
Martin Svensson är filialchef för NVS Sprinkler i Stockholm. Han har själv hanterat flera fall med alkohol- och droger hos anställda och välkomnar att frågan lyfts.
?- Historiskt sett har vi haft problem med alkohol i branschen, inte minst i min del av VVS-branschen där vi har resemontörer som ligger borta i veckorna.
Taklagsfester och en grabbig attityd kring spriten lever fortfarande kvar. Dan Wallén tror att få kvinnor och liten mångfald bidragit till att den har bevarats. Han minns en ny, ung chef som sade ifrån när några satt i ett projekt och drack starköl en fredagseftermiddag. Han blev utfryst och killarna pratade knappt med honom under en period.
– Det har funnits mycket jargong om att man ska klara en bra fylla och ändå jobba som en karl dagen efter. Många skämtar bort problem som finns, samtidigt är det helt klart så att alla blir lättade när man tar tag i ett svårt problem, säger Martin Svensson.
Martin Svensson tycker trots allt att mycket har förändrats till det bättre under de femton år han jobbat på olika företag i VVS-branschen. Anställda och arbetsgivare tar mer ansvar.
– I den mån vi ordnar boende samlar vi inte längre tio killar i en villa. Förut festade många på grund av grupptrycket. De problem jag sett på senare år har snarare handlat om enskilda med problematik som funnits med hemifrån.
Inom NVS har bland annat ledarskapsutbildningar lärt cheferna hur de ska hålla medarbetarsamtal med jobbiga frågeställningar. I de fall där anställda med misstänkta problem konfronterats har de flesta lagt korten på bordet och erkänt. Det är väldigt sällan någon sagts upp från företaget, poängterar Dan Wallén. Målet är att personen ska vara kvar men att missbruket ska bort.