Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Ny färg ska skydda elöverkänsliga

Publicerad: 5 maj 2008, 09:11

En ny grundfärg ska skärma av elektromagnetisk strålning och elektriska fält. Den kan därför skydda elöverkänsliga personer, hävdar tillverkaren Caparol.


Färgen Caparol Electroshield innehåller pigment och fyllmedel som ska stoppa strålningen. Men för att detta ska fungera måste färgskiktet jordas. Då leds 99,5 procent av strålningen ner i marken, enligt företaget.

Färgen ska strykas på två gånger. Mellan målningarna monteras ett självhäftande kopparband som ansluts till jordningen i ett eluttag. Målgruppen är företag, skolor och privatpersoner som vill skapa en strålningsfri zon på arbetsplatsen eller i hemmet.

Färgen är en vattenburen, svartpigmenterad grundfärg med bindemedlet akrylat. Den innehåller dock organiska kemikalier som är mycket farliga för vattenlevande organismer, är giftig vid hudkontakt och kan ge allergiska reaktioner.

Målaren bör därför använda skyddsglasögon och se till att det är god luftväxling i lokalen. Samt lämna de tomma burkarna till en miljöstation.

NICLAS KÖHLER

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.