fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Ny guide ska skydda byggarnas hörsel: ”Märks ofta inte förrän långt senare”

Publicerad: 8 mars 2022, 05:00

Det finns i dag flera appar som kan användas för att mäta bullernivån, berättar Johan Mellnäs, projektledare på Prevent som har tagit fram Bullerguiden. Foto: Tobias Ohls

En ny guide ska rädda hörseln för alla som jobbar i bullriga miljöer, som en byggarbetsplats. Genom checklistor, tips och råd visar guiden att det finns mer att göra än att ta på hörselkåporna.

Ämnen i artikeln:

arbetsmiljöbuller

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


Buller är ett arbetsmiljöproblem där skadorna ofta upptäcks långt efteråt. Tillsammans med byggbranschen och andra delar av industrin har Prevent tagit fram en guide som ska förebygga risken för bullerskador.

– Buller är ett arbetsmiljöproblem som oftast inte märks förrän långt efteråt. Nedsatt hörsel, tinnitus och dövhet kan dyka upp många år efter att du har slutat att jobba, säger Johan Mellnäs, projektledare på Prevent.

Läs även: Stridspilotens fem bästa råd: ”Så agerar du säkert på byggarbetsplatsen”

För att göra fler uppmärksamma på bullerproblematiken har Prevent tillsammans med IF Metall, Teknikföretagen, Industriarbetsgivarna, Byggnads och Byggföretagen tagit fram en ny guide.

Är bullret på arbetsplatsen ett problem? Fem frågor att ställa när du undersöker

✓ Kan anställda förväntas utsättas för buller som överskrider gränsvärdena?

✓ Finns det risk att anställda drabbas av olyckor på grund av att de inte hör varningssignaler eller andra ljud, exempelvis från truckar och andra fordon?

✓ Finns det arbetstagare som kan vara särskilt känsliga för buller, exempelvis hörselskadade eller gravida?

✓ Finns det alternativ utrustning, till exempel andra maskiner, som ger mindre buller?

✓ Gör bullret att arbetet blir mer tröttande och/eller stressande? Vilka är utsatta för detta?


Fler frågor, checklistor och tips finns i Bullerguiden som kan laddas ner från Prevents hemsida. 

Bullerguiden är en samling med fakta om hälsorisker och lagstiftning inom buller. Dessutom finns stödmaterial i form av checklistor och verktyg för praktisk vägledning i arbetsplatsens systematiska arbete med buller. 

– Våra parter inom industrin efterlyste en uppdaterad guide som var lätt att använda även för mindre och medelstora företag som inte har en stor organisation med ansvar för arbetsmiljöfrågor, säger Johan Mellnäs.

Läs även: Tre byggchefer: Så minskade vi olyckorna med rätt strategi

Buller kan förhindras inte bara genom hörselskydd, utan även genom att planera moment med bullernivåer i åtanke. I branscher som bygg där det finns många andra akuta riskmoment kan bullerfrågan komma i skymundan. 

– Det är förstås olika hur medvetenheten ser ut, men det syns i statistiken att hörselskador är vanligt förekommande. Vi hoppas att guiden kommer att väcka en tanke om hur man kan arbeta med de här komplexa frågorna, säger Christer Roos, ombudsman på Byggnads.

Byggnads och Byggföretagen kommer att hjälpa till att sprida guiden lokalt till sina arbetsmiljörådgivare och skyddsombud i regionerna.

– Många företag är duktiga på att hantera buller, men kunskapen kan behöva aktualiseras. Buller är en stor problematik som kan ge allvarliga skador, säger Berndt Jonsson, nationell samordnare för arbetsmiljöfrågor på Byggföretagen.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev