Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Ny kampanj mot svartarbete

Publicerad: 2 juli 2010, 09:35

Mätning visar förvånansvärt positiv attityd till svartjobb på byggprogrammen. Alla klasser får besök. Ny hemsida skapas.


En stor attitydkampanj mot svartarbete i byggbranschen drar igång i höst. Bland annat ska alla elever i bygg- och energiprogrammen få en duvning i frågor kring etik svartjobb.

– Det är inte en dag för tidigt att vi drar igång den här kampanjen, säger Gisela Högberg, informationschef på Sveriges Byggindustrier – BI.

Elever och lärare på bygg- och energiprogrammen verkar ha en mer tillåtande attityd till svartarbete. De är mer tillåtande än både byggföretagare och allmänheten. Det visar en Sifo-undersökning.

Undersökningen ingår i förberedelserna till kampanjen.

– Vi blev förvånade över den positivare inställningen till svararbete bland lärare och elever på byggprogrammen. Därför startar vi kampanjen där, säger Gisela Högberg.

Hon har varit kampanjens projektledare under inledningsfasen. I höst tar Byggnads kommunikationschef Matz Larsson över den rollen i ett halvår.

– Det är i frågor kring svartarbete som vi och Byggnads samarbetar som bäst, säger Gisela Högberg.

Bakom kampanjen står BI och Byggnads tillsammans med övriga parter inom Byggbranschen i samverkan. I samarbetet ingår också bland andra Skatteverket, Ekobrottsmyndigheten och Villaägarna.

Runt om i landet ska 25 nätverk skapas för att sprida budskapet om en ren byggbransch. I kampanjen ingår också att sprida budskapet mot svartjobb på olika villamässor i landet.

Förberedelserna har pågått i ett halvår och arbetet ska pågå i ytterligare två och ett halvt år. Efter ett år ska en ny attitydundersökning göras för att mäta vilken effekt kampanjen har haft.

I september får kampanjen en egen hemsida: renbyggbransch.nu.

Byggbranschen i samverkan

Byggbranschen i samverkan består av :Byggnads, Elektriska Installatörsorganisationen EIO, Glasbranschföreningen, Byggcheferna/Ledarna, Maskinentreprenörerna, Målareförbundet, Målaremästarna, Plåtslageriernas Riksförbund, Seko, Svenska Elektrikerförbundet, Sveriges Byggindustrier, VVS-Företagen.

BJÖRN DICKSON - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.